Vůni hub a čerstvých bylinek se jen tak něco nevyrovná. Tato jemná polévka s žampiony vás postaví na nohy i v těch nejchladnějších dnech. Na talíři navíc vypadá skvostně!
Ingredience:
- 600 g žampionů
- 1 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- snítka čerstvé petrželky
- pár větviček čerstvého tymiánu
- olivový olej
- 1,5 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 75 ml smetany na vaření
- 6 plátků ciabatty
- sůl
- pepř
Postup:
- Houby očistěte a nakrájejte na jemné plátky.
- Cibuli, celer a česnek oloupejte a rovněž nakrájejte na jemné plátky.
- Ve větším kastrolu rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli, celer česnek a nadrobno nakrájenou petržel s větvičkami tymiánu. Zakryjte pokličkou a na nízkém ohni duste doměkka.
- Z pokrájených žampionů oddělte malou hrst a dejte stranou, zbytek přihoďte k zelenině a promíchejte.
- Poté přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte po dobu 15 minut.
- Polévku dochuťte solí a pepřem. Jakmile bude vše měkké, odstavte hrnec z tepla a rozmixujte zeleninu s houbami tyčovým mixérem
- Po rozmixování přilijte smetanu a vraťte hrnec zpět na ohřev, za stálého míchání chvíli povařte.
- Mezitím na olivovém oleji orestujte zbylé žampiony (stačí posolit a lehce opepřit) a poté lehce opečte i plátky ciabatty.
- Polévku servírujte v miskách, posypte opečenými žampiony, čerstvou petrželkou a podávejte s opečenou ciabattou.