Toto zlaté krémové rizoto s gorgonzolou a dýní, je jednoduché, ale syté jídlo, které je ideální na dlouhé podzimní večery. Potřebujete na něj pouhých pár ingrediencí a přitom má tolik chuti!
INGREDIENCE
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 500 g dýně Hokkaido
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g rýže arborio
- 150 ml suchého bílého vína
- 100 g gorgonzoly
- čerstvě mletéý černý pepř
- jemná mořská sůl
- klíčky červené ředkve na ozdobu (volitelně)
- petrželka na ozdobu (volitelně)
POSTUP
- Zeleninový vývar rozehřejte v malém hrnci a po celou dobu přípravy rizota ho udržujte na velmi nízké teplotě.
- Nakrájejte dýni Hokkaido na přibližně 2 cm velké kostky (nemusíte ji loupat).
- Máslo rozehřejte na nepřilnavé pánvi nebo na pánvi se silným dnem.
- Dýni posypte trochou soli, přikryjte a zlehka duste asi 20 minut nebo do změknutí.
- Často míchejte a občas k ní přidejte trochu zeleninového vývaru, aby se nepřipálila.
- Dýni rozmixujte na pyré ponorným mixérem.
- Mezitím začněte také s rizotem.
- Nakrájejte cibuli nadrobno.
- V další hlubší pánvi rozehřejte olivový olej.
- Restujte cibuli, dokud nezesklovatí.
- Přidejte rýži a dobře promíchejte.
- Přidejte bílé víno, dobře promíchejte a nechte probublat.
- Začněte po troškách přidávat zeleninový vývar a pravidelně míchejte.
- Vývar z další naběračky přidejte až tehdy, když se předchozí vstřebal.
- Pokračujte v přilévání vývaru a míchání, dokud není rizoto uvařené podle vašich představ, asi 15-20 minut nebo podle návodu na obalu.
- Přidejte dýňové pyré a dobře promíchejte.
- Sundejte ze sporáku
- Gorgonzolu nakrájejte na malé kousky a vmíchejte ji do rizota, dokud se nerozpustí.
- Chuť dolaďte solí a spoustou čerstvě mletého černého pepře.
- Nechte asi 5 minut odstát, posypte klíčky červené ředkve (nebo petrželkou) a ihned podávejte.