Krémové houbové rizoto se smetanou

Krémové houbové rizoto se smetanou
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 4

Toto luxusní krémové rizoto z hub si uvaříte do hodiny. Je tak dobré, že z něj jistě nezbyde ani hrstka!

Ingredience

  • 4 lžíce másla
  • 250g čerstvých hub
  • 8 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru (nebo použijte bujón)
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 střední cibule, jemně nasekaná
  • 1,75 hrnku rýže arborio
  • 3/4 hrnku suchého bílého vína
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 100g strouhaného parmezánu
  • sůl
  • čerstvý mletý černý pepř
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 12 šalvějových listů na ozdobu
  • hobliny sýra Parmigiano-Reggiano (parmezánu) k podávání

Postup

  • Houby očistěte a nakrájejte na malé kousky či proužky.
  • Do hrnce nalijte všechen vývar, do kterého nasypte tymián, bobkový list, sůl, pepř a sójovou omáčku.
  • Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni po dobu 30 minut. Poté z vývaru odstraňte koření a dejte stranou.
  • V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte plátky hub a cibuli a restujte 5 minut. Poté vmíchejte rýži a restujte ji 1 minutu.
  • Přilijte víno, přiveďte k bodu varu a poté vmíchejte i vývar po jedné naběračce. Za stálého míchání vařte na středně vysokém ohni, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu.
  • Vmíchejte smetanu a strouhaný parmezán. Dochuťte solí a pepřem.
  • Rizoto podávejte v miskách, ozdobené několika šalvějovými listy a hoblinkami parmezánu.
Smetanové risotto z hub, ozdobené šalvějem a parmezánem.
Zdroj: inspiredtaste.net

Jak zavařit houby na horší časy? Inspirujte se našimi recepty na zavařování a sušení hub.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.