Rizoto z dýně je jednoduchý a tradiční recept italské kuchyně. Je typické především pro severní regiony, kde se pěstuje jak rýže, tak i dýně typu Mantua. Ta je chutí podobná máslové dýni, kterou běžně seženete u nás.
Ingredience
- 450 g máslové dýně
- 1 cibule
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 400 g rýže Carnaroli nebo Arborio
- 80 g másla
- 100 g strouhaného parmezánu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
- Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a polovinu másla a opečte do zlatova.
- Přidejte dýni, podlijte trochou vývaru, zakryjte a vařte 10 minut.
- Když dýně absorbuje všechen vývar, přidejte rýži, zalijte zbylým vývarem a vařte 15 minut.
- Dochuťte solí a pepřem, vypněte teplo, do rizota vmíchejte nastrouhaný parmezán a zbytek másla a můžete podávat.