Úžasně křupavé kuře s mrkví, žampiony a chřestem, to vše vařené v luxusní bylinkové smetanové omáčce! Zní to lahodně? A ještě lépe tento pokrm chutná. Přesvědčete se o tom sami!
Ingredience
- 6 kuřecích stehen bez kosti a kůže
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce másla
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/4 šálku smetany ke šlehání
- 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1 šalotka, nasekaná
- 3 mrkve, oloupané a nakrájené na cca centimetrové diagonální plátky
- 230 g žampionů
- 1/4 šálku suchého bílého vína
- 500 g chřestu, nakrájeného
- 1 a 1/2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Kuřecí stehna podle chuti osolte a opepřete.
- Rozpusťte máslo ve velké pánvi vhodné do trouby na středně vysoké teplotě.
- Přidejte kuřecí maso kůží dolů a opékejte z obou stran do zlatova, asi 2–3 minuty z každé strany.
- Vložte do trouby a pečte, dokud nebude maso úplně propečené, dokud nedosáhne vnitřní teploty 80 stupňů Celsia, asi 25-30 minut.
- Kuře dejte stranou a udržujte v teple.
- Ve střední misce smíchejte kuřecí vývar, smetanu a mouku.
- Dejte stranou.
- Přidejte česnek a šalotku na pánev a restujte za častého míchání, dokud se nerozvoní, asi 2 minuty.
- Vmíchejte mrkev a houby a restujte, dokud nezměknou, asi 4–5 minut.
- Vmíchejte směs vína a vývaru, seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna pánve a přiveďte k varu.
- Vmíchejte chřest a vařte, dokud nebude křupavý, asi 3–4 minuty.
- Vmíchejte kopr a estragon a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
- Vraťte kuře do pánve.
- Ihned podávejte.
Máme pro vás také luxusní recepty na marinované kuřecí maso 5x jinak. Inspirujte se!