Zapečené brambory se schwarzwaldskou šunkou

Zapečené brambory se schwarzwaldskou šunkou
Příprava: 30 minut Vaření: 90 minut Počet porcí: 4

Dokonalé křehké brambory a schwarzwaldská šunka v krémové sýrové omáčce společně vytváří sytý a lahodný pokrm, který se skvěle hodí jako večeře o všedním dni. Je jednoduchý na přípravu a zachutná celé vaší rodině.

Co budete potřebovat

  • 1 kg oloupaných moučných brambor
  • 3 lžíce másla
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1,5 šálku smetany ke šleháná
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • několik kapek pálivé omáčky, jako je Tabasco nebo Sriracha
  • ¼ lžičky worcesterské omáčky
  • muškátový oříšek dle chuti
  • ¼ lžičky mleté hořčice
  • 230 g strouhaného čedaru
  • 500 g schwarzwaldské šunky, nakrájené na tenké plátky
  • 230 g strouhané mozzarelly

Postup

  • Pomocí mandolíny nebo ostrého nože oloupejte a nakrájejte brambory na tloušťku 0,3 cm.
  • Nechte je v misce se studenou vodou a osušte je, až je budete připraveni použít.
  • Ve středním hrnci na středním plameni rozpusťte máslo a přidejte cibuli, petrželku a tymián.
  • Restujte asi tři minuty, nebo dokud cibule nezesklovatí.
  • Snižte teplotu, přidejte mouku a promíchejte.
  • Vařte ještě asi tři minuty, nebo dokud nezmizí vůně surové mouky.
  • Přidejte smetanu, sůl, pepř, pikantní omáčku, worcesterskou omáčku, muškátový oříšek, mletou hořčici a 1,5 šálku strouhaného čedaru.
  • Míchejte na středním plameni, dokud se sýr nerozpustí v omáčce, poté sundejte z ohně.
  • Zahřejte troubu na 175°C.
  • Dvou až třílitrovou pánev vhodnou do trouby nebo zapékací mísu nastříkejte olejem ve spreji.
  • Na dno pánve dejte malé množství omáčky.
  • Jednu čtvrtinu brambor nasypte na omáčku a zakryjte dno.
  • Na brambory navrstvěte jednu třetinu šunky.
  • Dále přidejte třetinu zbývající omáčky a další čtvrtinu brambor a polovinu nastrouhané mozzarelly.
  • Přidejte další třetinu šunky, třetinu omáčky, čtvrtinu brambor, poslední třetinu šunky, druhou polovinu mozzarelly, poslední čtvrtinu brambor a zbytek omáčky.
  • Vršek posypte zbylým nastrouhaným čedarem.
  • Pečte odkryté po dobu 80 minut, nebo dokud brambory po propíchnutí vidličkou nebo špejlí nejsou měkké.
  • Nechte 30 minut odležet.
  • Servírujte.
Křehké brambory a schwarzwaldská šunka zapečené v krémové sýrové omáčce servírované na talíři s vidličkou.
www.afamilyfeast.com

Užijte si i naše jednoduché recepty na zapečeného lososa v 5 různých variantách! Konzumovat ho můžete s bramborem, rýží či zeleninovým salátem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.