Dokonalé křehké brambory a schwarzwaldská šunka v krémové sýrové omáčce společně vytváří sytý a lahodný pokrm, který se skvěle hodí jako večeře o všedním dni. Je jednoduchý na přípravu a zachutná celé vaší rodině.
Co budete potřebovat
- 1 kg oloupaných moučných brambor
- 3 lžíce másla
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1,5 šálku smetany ke šleháná
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky bílého pepře
- několik kapek pálivé omáčky, jako je Tabasco nebo Sriracha
- ¼ lžičky worcesterské omáčky
- muškátový oříšek dle chuti
- ¼ lžičky mleté hořčice
- 230 g strouhaného čedaru
- 500 g schwarzwaldské šunky, nakrájené na tenké plátky
- 230 g strouhané mozzarelly
Postup
- Pomocí mandolíny nebo ostrého nože oloupejte a nakrájejte brambory na tloušťku 0,3 cm.
- Nechte je v misce se studenou vodou a osušte je, až je budete připraveni použít.
- Ve středním hrnci na středním plameni rozpusťte máslo a přidejte cibuli, petrželku a tymián.
- Restujte asi tři minuty, nebo dokud cibule nezesklovatí.
- Snižte teplotu, přidejte mouku a promíchejte.
- Vařte ještě asi tři minuty, nebo dokud nezmizí vůně surové mouky.
- Přidejte smetanu, sůl, pepř, pikantní omáčku, worcesterskou omáčku, muškátový oříšek, mletou hořčici a 1,5 šálku strouhaného čedaru.
- Míchejte na středním plameni, dokud se sýr nerozpustí v omáčce, poté sundejte z ohně.
- Zahřejte troubu na 175°C.
- Dvou až třílitrovou pánev vhodnou do trouby nebo zapékací mísu nastříkejte olejem ve spreji.
- Na dno pánve dejte malé množství omáčky.
- Jednu čtvrtinu brambor nasypte na omáčku a zakryjte dno.
- Na brambory navrstvěte jednu třetinu šunky.
- Dále přidejte třetinu zbývající omáčky a další čtvrtinu brambor a polovinu nastrouhané mozzarelly.
- Přidejte další třetinu šunky, třetinu omáčky, čtvrtinu brambor, poslední třetinu šunky, druhou polovinu mozzarelly, poslední čtvrtinu brambor a zbytek omáčky.
- Vršek posypte zbylým nastrouhaným čedarem.
- Pečte odkryté po dobu 80 minut, nebo dokud brambory po propíchnutí vidličkou nebo špejlí nejsou měkké.
- Nechte 30 minut odležet.
- Servírujte.
Užijte si i naše jednoduché recepty na zapečeného lososa v 5 různých variantách! Konzumovat ho můžete s bramborem, rýží či zeleninovým salátem.