Gratinované brambory s mrkví, kuřecím masem, špenátem a sýrem v tomto chladném období oceníte. Jedná se o sytý pokrm, který vás zahřeje a zároveň uspokojí vaše chuťové buňky.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená
- 2 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na malé kousky
- 4 lžíce bílého vína
- 215 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička dijonské hořčice
- 100 g zralého čedaru, nastrouhaného
- 50 g strouhaného parmazánu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- špetka sušeného tymiánu
- 375 g vařeného kuřecího masa, nakrájeného
- 100 g listů baby špenátu
- 350 g baby brambor, nakrájených na tenké plátky (není třeba loupat)
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- čerstvý tymián na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej.
- Přidejte cibuli, česnek a mrkev a opékejte na středním plameni za pravidelného míchání, dokud cibule nezměkne.
- Přilijte víno, přiveďte k varu a vařte 2–3 minuty.
- Přidejte smetanu a hořčici a promíchejte.
- Zahřívejte téměř k varu, poté vmíchejte oba sýry spolu se špetkou soli, pepře a sušeného tymiánu.
- Přidejte vařené maso a špenát a prohřívejte, dokud špenát nezvadne.
- Směs nandejte do velké zapékací mísy a na ni navrstvěte brambory, začněte zvenčí směrem dovnitř.
- Po zakrytí plátky brambor vše potřete rozpuštěným máslem a posypte špetkou soli a pepře.
- Vložte do trouby a pečte 30-40 minut, dokud brambory nezměknou a nezezlátnou.
- Před podáváním posypte čerstvým tymiánem.