Příprava domácího jogurtu je hračka. Vše, co opravdu potřebujete, je kvalitní mléko, pár lžic vašeho oblíbeného jogurtu a trochu času na to, abyste ho nechali uležet.
Ingredience
- 2 litry plnotučného mléka, čím čerstvější, tím lepší
- ¼ šálku husté smetany (volitelně)
- 3 až 4 polévkové lžíce bílého plnotučného jogurtu s živými a aktivními kulturami
Postup
- Otřete kostkou ledu dno těžkého hrnce, abyste zabránili připálení (nebo opláchněte vnitřek hrnce studenou vodou).
- Přidejte mléko a smetanu, pokud používáte, a přiveďte k varu, dokud se kolem okrajů nevytvoří bubliny.
- Během zahřívání mléko občas promíchejte.
- Dejte hrnec z ohně a nechte vychladnout, dokud nebude mléko příjemně teplé.
- Pokud spěcháte, můžete si naplnit dřez ledovou vodou a hrnec s mlékem nechte vychladnout v ledové lázni.
- Často míchejte, aby mléko vychladlo rovnoměrně.
- Přendejte 1/2 šálku teplého mléka do malé misky a zašlehejte do něj jogurt tak, aby vznikla hladká směs.
- Jogurtovo-mléčnou směs vmíchejte zpět hrnce se zbylým teplým mlékem.
- Hrnec přikryjte velkou poklicí.
- Udržujte hrnec teplý tím, že jej zabalíte do velké utěrky.
- Nebo jej jednoduše postavte na ledničku, která bývá teplá.
- Nechte jogurt uležet 6 až 12 hodin, dokud nebude hustý a kyselý; čím déle bude sedět, tím bude hutnější.
- Přeneste hrnec do lednice a chlaďte alespoň další 4 hodiny; bude i nadále houstnout.
- Užijte si ho!
Pokud chcete připravit řecký jogurt, postavte cedník nebo síto nad misku a vyložte cedník tenkou utěrkou. Vezměte hotový jogurt, buď před nebo po vychladnutí, nalijte jogurt do cedníku a nechte ho v lednici 2 až 6 hodin odkapat. (Sledujte ho, a až bude vypadat dostatečně hustý podle vašich představ, přendejte ho do sklenice; pokud bude příliš hustý, vmíchejte část syrovátky zpět.) Zbývající syrovátku si rezervujte na smoothie, polévky nebo limonády, popř. marinování drůbeže.