Krémový domácí jogurt bez jogurtovače

Krémový domácí jogurt bez jogurtovače
Příprava: 20 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 1

Příprava domácího jogurtu je hračka. Vše, co opravdu potřebujete, je kvalitní mléko, pár lžic vašeho oblíbeného jogurtu a trochu času na to, abyste ho nechali uležet.

Ingredience

  • 2 litry plnotučného mléka, čím čerstvější, tím lepší
  • ¼ šálku husté smetany (volitelně)
  • 3 až 4 polévkové lžíce bílého plnotučného jogurtu s živými a aktivními kulturami

Postup

  1. Otřete kostkou ledu dno těžkého hrnce, abyste zabránili připálení (nebo opláchněte vnitřek hrnce studenou vodou).
  2. Přidejte mléko a smetanu, pokud používáte, a přiveďte k varu, dokud se kolem okrajů nevytvoří bubliny.
  3. Během zahřívání mléko občas promíchejte.
  4. Dejte hrnec z ohně a nechte vychladnout, dokud nebude mléko příjemně teplé.
  5. Pokud spěcháte, můžete si naplnit dřez ledovou vodou a hrnec s mlékem nechte vychladnout v ledové lázni.
  6. Často míchejte, aby mléko vychladlo rovnoměrně.
  7. Přendejte 1/2 šálku teplého mléka do malé misky a zašlehejte do něj jogurt tak, aby vznikla hladká směs.
  8. Jogurtovo-mléčnou směs vmíchejte zpět hrnce se zbylým teplým mlékem.
  9. Hrnec přikryjte velkou poklicí.
  10. Udržujte hrnec teplý tím, že jej zabalíte do velké utěrky.
  11. Nebo jej jednoduše postavte na ledničku, která bývá teplá.
  12. Nechte jogurt uležet 6 až 12 hodin, dokud nebude hustý a kyselý; čím déle bude sedět, tím bude hutnější.
  13.  Přeneste hrnec do lednice a chlaďte alespoň další 4 hodiny; bude i nadále houstnout.
  14. Užijte si ho!
Jogurt vyrobený po domácku servírovaný v misce s müsli a čerstvým ovocem, s vedle položenou lžičkou a mističkami s müsli a sirupy.
www,cooking.nytimes.com

Pokud chcete připravit řecký jogurt, postavte cedník nebo síto nad misku a vyložte cedník tenkou utěrkou. Vezměte hotový jogurt, buď před nebo po vychladnutí, nalijte jogurt do cedníku a nechte ho v lednici 2 až 6 hodin odkapat. (Sledujte ho, a až bude vypadat dostatečně hustý podle vašich představ, přendejte ho do sklenice; pokud bude příliš hustý, vmíchejte část syrovátky zpět.) Zbývající syrovátku si rezervujte na smoothie, polévky nebo limonády, popř. marinování drůbeže.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.