Tahle česneková omáčka je ideální nejen pro typický italský pokrm, může se totiž klidně použít na těstoviny, ke kuřecímu masu jako dip, ale i jako přeliv na klobásy.
Ingredience:
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/4 lžičky provensálského koření
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1,5 hrnku zakysané smetany
- 1 – 2 lžíce strouhaného parmazánu
Postup:
- V malém hrnci zahřejeme olivový olej a přidáme oloupaný prolisovaný česnek.
- Necháme 2 minuty smažit za stálého míchání.
- Jakmile česnek zhnědne, přidáme italské koření, sůl, pepř a promícháme.
- Posypeme moukou a rychlé mícháme, až vznikne hustá pasta.
- Necháme povařit další 2 minuty.
- Vmícháme zakysanou smetanu a šleháme.
- Přisypeme parmazán, promícháme, snížíme teplotu a vaříme 5 – 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Tuto omáčku je možné servírovat teplou, ale i za studena.
- Pokud ji uložíme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do chladničky, vydrží nám omáčka klidně 5 – 7 dnů.