Krémový sos s houbami a zeleninou

Krémový sos s houbami a zeleninou

Hustá krémová polévka dokáže zasytit stejně jako nějaký vydatnější pokrm s masem. Tento recept je jednoduchý, má rychlou přípravu a pokud někdo nechce maso, je to ideální volba, protože houby nahrazují maso.

Ingredience:

  • 400 g čerstvých hub
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 300 g brambor
  • 3 stroužky česneku na plátky
  • 60 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 polévková lžíce mleté sladké papriky
  • 150 ml bílého vína
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého čtyřbarevného pepře
  • 1 bobkový list
  • 5 jalovcových bobulí
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 svazek nakrájeného kopru
  • 1 snítka libečku
  • 3 lžíce jablečného octa

Postup:

  • Houby otřeme vlhkým hadříkem či houbičkou a rozkrájíme na malé kousky.
  • Mrkev, celer, jarní cibulku i brambory očistíme a drobně nakrájíme.
  • V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm česnek.
  • Zasypeme paprikou, zalijeme kuřecím vývarem, vínem, přidáme zeleninu a na mírném ohni přivedeme k varu.
  • Osolíme, opepříme, přihodíme ostatní koření a na vyšším stupni vaříme 15 minut.
  • Guláš musí mít hustou krémovou konzistenci.
  • Nakonec přisypeme houby a vaříme ještě dalších 5 minut.
  • Poté vyjmeme bobkový list a jalovec.
  • Odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu.
  • Mícháme, dokud není omáčka hladká a hned pak vmícháme nasekaný kopr s libečkem.
  • Odstavíme na 5 minut, a ještě ochutíme jablečným octem.
  • Podáváme s brambory či knedlíkem.
Houbový guláš s čerstvou zeleninou a bílým vínem.
zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.