Hustá krémová polévka dokáže zasytit stejně jako nějaký vydatnější pokrm s masem. Tento recept je jednoduchý, má rychlou přípravu a pokud někdo nechce maso, je to ideální volba, protože houby nahrazují maso.
Ingredience:
- 400 g čerstvých hub
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 1 svazek jarní cibulky
- 300 g brambor
- 3 stroužky česneku na plátky
- 60 g čerstvého nesoleného másla
- 1 polévková lžíce mleté sladké papriky
- 150 ml bílého vína
- 750 ml kuřecího vývaru
- Sůl podle chuti
- 1/4 lžičky mletého čtyřbarevného pepře
- 1 bobkový list
- 5 jalovcových bobulí
- 1/4 lžičky kmínu
- 150 g zakysané smetany
- 1 svazek nakrájeného kopru
- 1 snítka libečku
- 3 lžíce jablečného octa
Postup:
- Houby otřeme vlhkým hadříkem či houbičkou a rozkrájíme na malé kousky.
- Mrkev, celer, jarní cibulku i brambory očistíme a drobně nakrájíme.
- V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm česnek.
- Zasypeme paprikou, zalijeme kuřecím vývarem, vínem, přidáme zeleninu a na mírném ohni přivedeme k varu.
- Osolíme, opepříme, přihodíme ostatní koření a na vyšším stupni vaříme 15 minut.
- Guláš musí mít hustou krémovou konzistenci.
- Nakonec přisypeme houby a vaříme ještě dalších 5 minut.
- Poté vyjmeme bobkový list a jalovec.
- Odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu.
- Mícháme, dokud není omáčka hladká a hned pak vmícháme nasekaný kopr s libečkem.
- Odstavíme na 5 minut, a ještě ochutíme jablečným octem.
- Podáváme s brambory či knedlíkem.