Věděli jste, že je křen tak zdravý?
Nejen, že je velice účinný k nakopnutí v období rekonvalescence, ale je také přírodním antibiotikem.
Křenová omáčka je skvělým způsobem, jak jej do sebe dostat.
Skvěle se hodí k uzenému nebo hovězímu masu.
Máme na ni chuť?
Naše recepty
Křen má přirozeně pikantní chuť. Za některých okolností se však může proměnit v nepoživatelnou hořkou surovinu. Při vaření omáčky s křenem je proto zapotřebí jedné důležité rady, kterou je potřeba si zapamatovat. Křen nikdy nevařte, ale dávejte jej do omáčky až nakonec. Nejen, že si uchová maximum živin, ale vlivem tepla by v opačném případě zhořkl.
Před samotným vařením z čerstvého křenu raději trochu zobněte, a ochutnejte, zda není nahořklý. Jeho hořkost může být i následkem špatného skladování.
Ke zjemnění můžete přidat smetanu, ideálně smetanu ke šlehání. Ta omáčku nejen zjemní, ale i zahustí, a navíc je paradoxně více odolnější než smetana na vaření. V případě smetany na vaření musíme dávat pozor na krátké převaření. Dlouhé vaření ráda nemá, protože se po delší době srazí.
Ptáte se, v jakých receptech ještě křen zužitkovat? Zkuste třeba zdravé nakládané zelí nebo zavařenou červenou řepu.