Pokud jste ještě nedali šanci uzenému jazyku, je čas to změnit! Tato smetanová omáčka s křenem se s ním totiž skvěle doplňuje a dohromady vytváří naprostou delikatesu, o kterou by byla škoda přijít.
Co budete potřebovat
- 40 g krystalového cukru
- 150 g másla
- 100 g hladké mouky
- 10 g celého černého pepře
- 10 g bobkového listu
- 30 ml hovězího bujónu
- 250 g křenu
- 500 ml smetany na vaření
- 1,5 kg uzeného vepřového jazyka
- 10 g nového koření
- voda podle potřeby
Postup
- Uzený jazyk vařte spolu s bobkovým listem, novým kořením a pepřem cca 90 minut.
- Uvařený jazyk vložte do ledové vody a po zchlazení stáhněte kůži.
- Vývar si nechte stranou.
- Jazyk uložte do tepla nad páru.
- Z másla, hladké mouky a vývaru z uvařeného jazyka (použijte cca 1,5 litru) připravte omáčku, přidejte hovězí bujón, smetanu, nastrouhaný křen a cukr.
- Omáčku nechte chvíli povařit a poté podávejte s jazykem nakrájeným na plátky.
- Servírujte třeba s knedlíčky.