Křenová omáčka s vařeným hovězím a domácím knedlíkem

Křenová omáčka s vařeným hovězím a domácím knedlíkem

Tato omáčka s křenem je možná trochu jiná, než jakou znáte, ale je opravdu lahodná, jemná, plná chuti a krásně krémová. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že jinou už nebudete chtít vařit!

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • 1 velký čerstvý křen
  • 200 g strouhaného křenu ve sklenici
  • 500 ml silného hovězího vývaru
  • 200 ml sladké 33% smetany
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce octa
  • půl stroužku česneku

Na maso:

  • 1 kg falešné hovězí svíčkové nebo hovězí špičky
  • voda podle potřeby
  • bobkový list
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru

Na knedlík:

  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 300 ml plnotučného mléka
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • 1 dcl řepkového oleje

Postup

  • Maso opečte ze všech stran.
  • Když se zatáhne, zalijte vodou a přidejte všechny ostatní ingredience na maso.
  • Za 2-3 hodinky vám vznikne krásné měkké masíčko a dobrý vývar.
  • Připravte si knedlík.
  • Do 200 ml vlažného mléka smíchaného se špetkou cukru nadrolte droždí a počkejte než vzejde kvásek.
  • Smíchejte obě mouky, sůl, přidejte kvásek s mlékem, zbytek mléka a 3/4 množství oleje.
  • Vypracujte těsto a nechte vykynout v zavřené plastové míse.
  • Po vykynutí vyklopte na pomoučněný vál a vyformujte do tvaru knedlíku.
  • Na dno hrnce nalijte vodu, položte do něj pařáček, zakryjte poklicí a nechte vodu dojít k varu.
  • Zbytkem oleje potřete pařáček, položte na něj knedlík a potřete i ten.
  • Nechte přikryté vařit v páře cca 30 minut.
  • V hrnci rozehřejte sádlo a poprašte ho moukou.
  • Nechte mouku zpěnit a občas promíchejte.
  • Přilijte vývar, přidejte koření, sůl, čerstvý křen nastrouhaný na jemno, česnek a nechte pomalu vařit.
  • Potom přidejte křen ze sklenice, prohřejte a po částech za stálého míchání přilévejte smetanu.
  • Nechte pomalu vařit, dokud se omáčka nezredukuje na vámi požadovanou hustotu.
  • Nakonec dochuťte octem (nemusí být) a promixujte ponorným mixérem do hladka.
  • Stačí už jen naservírovat.
  • Dobrou chuť!
Hovězí plátky s omáčkou z křenu a houskovým knedlíkem na talíři.
www.laskavhrncoch.blogspot.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.