Tato omáčka s křenem je možná trochu jiná, než jakou znáte, ale je opravdu lahodná, jemná, plná chuti a krásně krémová. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že jinou už nebudete chtít vařit!
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1 velký čerstvý křen
- 200 g strouhaného křenu ve sklenici
- 500 ml silného hovězího vývaru
- 200 ml sladké 33% smetany
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžíce octa
- půl stroužku česneku
Na maso:
- 1 kg falešné hovězí svíčkové nebo hovězí špičky
- voda podle potřeby
- bobkový list
- 1 cibule
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
Na knedlík:
- 1 šálek polohrubé mouky
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 300 ml plnotučného mléka
- špetka cukru
- špetka soli
- 1 dcl řepkového oleje
Postup
- Maso opečte ze všech stran.
- Když se zatáhne, zalijte vodou a přidejte všechny ostatní ingredience na maso.
- Za 2-3 hodinky vám vznikne krásné měkké masíčko a dobrý vývar.
- Připravte si knedlík.
- Do 200 ml vlažného mléka smíchaného se špetkou cukru nadrolte droždí a počkejte než vzejde kvásek.
- Smíchejte obě mouky, sůl, přidejte kvásek s mlékem, zbytek mléka a 3/4 množství oleje.
- Vypracujte těsto a nechte vykynout v zavřené plastové míse.
- Po vykynutí vyklopte na pomoučněný vál a vyformujte do tvaru knedlíku.
- Na dno hrnce nalijte vodu, položte do něj pařáček, zakryjte poklicí a nechte vodu dojít k varu.
- Zbytkem oleje potřete pařáček, položte na něj knedlík a potřete i ten.
- Nechte přikryté vařit v páře cca 30 minut.
- V hrnci rozehřejte sádlo a poprašte ho moukou.
- Nechte mouku zpěnit a občas promíchejte.
- Přilijte vývar, přidejte koření, sůl, čerstvý křen nastrouhaný na jemno, česnek a nechte pomalu vařit.
- Potom přidejte křen ze sklenice, prohřejte a po částech za stálého míchání přilévejte smetanu.
- Nechte pomalu vařit, dokud se omáčka nezredukuje na vámi požadovanou hustotu.
- Nakonec dochuťte octem (nemusí být) a promixujte ponorným mixérem do hladka.
- Stačí už jen naservírovat.
- Dobrou chuť!
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely. Kdo vyhrál v našem srovnání?