V krkonošské kulajdě samozřejmě nesmí chybět čerstvé houby.
INGREDIENCE:
- 7 středně velkých brambor
- ⅓ květáku
- 1 hrst sušených hub
- 200 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 a ½ lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 a ½ lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce kmínu
- 400 ml vývaru
- 400 ml vody
- 4 snítky kopru
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Do hrnce si dejte vývar, vodu, bobkové listy, spařené sušené houby, pepř, sůl a přiveďte k varu.
- Mezitím si nadkrájejte cibuli nadrobno a osmažte na oleji.
- Smažte do sklovata, pak přidejte čerstvé houby a chvíli smažte.
- Pak obojí přidejte do hrnce s vývarem.
- Na stejnou pánev si dejte máslo a mouku a udělejte jíšku, chvíli vařte, a pak zřeďte trochou vody a přidejte k vývaru spolu s brambory.
- Vařte do změknutí, ke konci přidejte najemno nasekaný kopr, zahustěte smetanou a dochuťte.