Krkovička po sečuánsku

Krkovička po sečuánsku

Toto vepřové na česneku patří k charakteristickým pokrmům této kuchyně. Má pikantní, nasládlou i nakyslou chuť a dokonale zasytí. Klidně to může být luxusní oběd či vydatnější večeře.

Ingredience:

Na maso:

  • 300 g vepřové krkovičky
  • 2 lžičky rýžového vína na vaření Shaoxing
  • 2 lžičky světlé sójové omáčky
  • 3 lžičky vody
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Na zeleninu:

  • 2 polévkové lžíce sečuánských nakládaných chilli papriček
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 lžičky česneku
  • 60 g hlívy ústřičné
  • 60 g bambusových výhonků
  • 1 velká mrkev
  • 1 svazek jarní cibulky

Na omáčku:

  • 1 1/2 lžíce rýžového vína Shaoxing
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1/2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce černého rýžového octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce kuchyňského oleje

Postup:

  • Vepřovou krkovičku nakrájíme na tenké dlouhé proužky a dáme do misky.
  • Přilijeme rýžové víno, sójovou omáčku, vodu a promícháme. Zasypeme kukuřičným škrobem a znovu zamícháme. Odložíme stranou a necháme marinovat.
  • Sečuánské chilli dáme do mísy, přidáme zázvor, česnek, zatímco na talíř si odložíme hlívu ústřičnou a mrkev nakrájené na tenké proužky, bambusové výhonky, a nakonec ještě rozkrájenou jarní cibulku.
  • Do misky nalijeme rýžové víno, obě sójové omáčky i rýžový ocet. Přisypeme hnědý cukr s kukuřičným škrobem a pečlivě promícháme, ideálně metlou.
  • Mícháme tak dlouho, až dokud se cukr nerozpustí a zmizí případné žmolky ze škrobu.
  • Na vysokou teplotu zahřejeme pánev Wok nebo větší pánev na smažení a vlijeme do ní olej.
  • Po pár vteřinách vhodíme marinované vepřové maso a za stálého míchání necháme restovat. Stačí jen chvilku, aby maso zbledlo ze všech stran.
  • Maso vyjmeme na talíř a do pánve dáme směs chilli se zázvorem a česnekem.
  • Přihodíme bambusové výhonky, mrkev i hlívu ústřičnou. Smažíme zhruba 1 minutu a poté znovu vrátíme maso do pánve. Necháme vařit další minutu.
  • Připravenou omáčku promícháme, aby nezůstal na dně usazený škrob a vlijeme do pánve.
  • Jakmile zhoustne, odstavíme pánev z plotny a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Podáváme s nudlemi, rýží nebo klidně jen tak s čerstvým chlebem.
Vepřová krkovice s česnekovou omáčkou.
Zdroj: https://redhousespice.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.