Krocan z trouby s omáčkou

Krocan z trouby s omáčkou

Tento recept je zvláštní v tom, že je krůta podávána s vynikající omáčkou. Ta však není zahušťována moukou či kukuřičným škrobem, ale čerstvými bramborami.

Chuť tak je jedinečná a nehyzdí ji nic, co by zkreslovalo dokonalý výsledek. Pokud má být tato omáčka dokonalá, potřebujete k její přípravě i výkonný stolní mixér, v němž ji zpracujete.

Ingredience:

  • 9 – 10 kg vážící krůta
  • 4 litry zeleninového vývaru
  • 1 hrnek klasické soli
  • 1 hrnek agávového nektaru
  • 2 velké cibule
  • 1 – 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 velké snítky čerstvé šalvěje
  • 10 – 15 kuliček celého černého pepře
  • 4 1/2 litru ledově studené vody
  • 1 polévková lžíce oleje z hroznových semínek
  • 1 lžička mořské soli
  • 4 zlaté brambory Yukon
  • 3 hrnky kuřecího nebo krůtího vývaru
  • Mletý černý pepř podle chuti

Postup:

  • Nejdříve oloupeme cibuli a rozkrojíme na čtvrtky.
  • Brambory zbavíme slupky a nakrájíme na kousky.
  • Připravíme si velký hrnec, do kterého nalijeme zeleninový vývar, hrnek soli, agávový nektar, cibuli, tymián, šalvěj a pepř.
  • Vše společně přivedeme k varu na nejvyšším stupni.
  • Poté teplotu snížíme a necháme vařit po dobu 15 minut.
  • Po patnácti minutách odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Vychladlou směs přelijeme do 16 litrového hrnce a přilijeme ledovou vodu.
  • Následně do tekutiny ponoříme krůtu tak, aby prsa byla směrem dolů.
  • Krůtu pro jistotu zatížíme talířem, aby byla stále ponořená.
  • Dáme vychladit až na 18 hodin.
  • Jakmile tato doba uplyne, umístíme v troubě rošt do nejnižší polohy a předehřejeme si troubu na 240°C.
  • Krůtu vytáhneme z nálevu a důkladně opláchneme studenou vodou.
  • Osušíme kuchyňskými utěrkami a vylijeme nálev.
  • Dobře osušenou krůtu potřeme olejem a posypeme mořskou solí.
  • Připravíme si pekáč s roštem, umístíme na něj krůtu a křídla zasuneme pod ní.
  • Nohy spojíme pomocí kuchyňského provázku.
  • Krůtu necháme péct 15 minut, poté otočíme pekáč a pečeme dalších 15 minut.
  • Pak vyjmeme pekáč z trouby, zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu a na dno pekáče vlijeme 2 hrnky vroucí vody.
  • Pečeme další 2 hodiny, přičemž po jedné hodině pečení otočíme pekáč, aby se krůta pekla rovnoměrně.
  • Zatímco se krůta peče, dáme brambory vařit do velkého hrnce s vodou.
  • Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední stupeň.
  • Zakryjeme pokličkou a necháme vařit asi 10 – 15 minut, dokud nemají brambory velmi jemnou konzistence.
  • Pak je scedíme a odložíme stranou.
  • Po dvou hodinách vyzkoušíme teplotu krůty. Ty by měla být v nejtlustší části stehna aspoň 75 stupňů.
  • Krůtu vrátíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 210°a dáme ještě na 1 a 1/2 hodiny péct.
  • Zhruba 30 minut před koncem pečení sejmeme alobal a pečeme až do zezlátnutí či spíše zhnědnutí kůžičky.
  • Když vyndáme krůtu z trouby, přendáme ji na servírovací talíř, odstraníme provázek a necháme pod alobalem odpočívat.
  • Pekáč od krůty umístíme na plotnu, zalijeme kuřecím/krůtím vývarem a přivedeme k varu.
  • Pomocí ploché dřevěné vařečky opatrně seškrábneme všechny kousky, nalepené na dno pekáčku.
  • Potom vše z pekáče přelijeme do nádoby mixéru, přidáme uvařené brambory, zaklopíme a mixujeme na nejvyšší stupeň.
  • Jestli bude mít omáčka příliš hustou konzistenci, přilijeme trošku vody, případně ještě trochu vývaru, pokud nám nějaký zůstal.
  • Rozmixovanou omáčku nalijeme zpět do pekáče nebo si na to vezmeme pánev a necháme při nízké teplotě vařit cca 2 – 4 minuty, aby byla horká.
  • Omáčku ještě dochutíme pepřem.
  • Nakonec stačí jen krůtu naporcovat a podávat s omáčkou.
Pečínka z krůty s luxusní bramborovou omáčkou a šalvějí.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.