Tento recept je zvláštní v tom, že je krůta podávána s vynikající omáčkou. Ta však není zahušťována moukou či kukuřičným škrobem, ale čerstvými bramborami.
Chuť tak je jedinečná a nehyzdí ji nic, co by zkreslovalo dokonalý výsledek. Pokud má být tato omáčka dokonalá, potřebujete k její přípravě i výkonný stolní mixér, v němž ji zpracujete.
Ingredience:
- 9 – 10 kg vážící krůta
- 4 litry zeleninového vývaru
- 1 hrnek klasické soli
- 1 hrnek agávového nektaru
- 2 velké cibule
- 1 – 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 velké snítky čerstvé šalvěje
- 10 – 15 kuliček celého černého pepře
- 4 1/2 litru ledově studené vody
- 1 polévková lžíce oleje z hroznových semínek
- 1 lžička mořské soli
- 4 zlaté brambory Yukon
- 3 hrnky kuřecího nebo krůtího vývaru
- Mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Nejdříve oloupeme cibuli a rozkrojíme na čtvrtky.
- Brambory zbavíme slupky a nakrájíme na kousky.
- Připravíme si velký hrnec, do kterého nalijeme zeleninový vývar, hrnek soli, agávový nektar, cibuli, tymián, šalvěj a pepř.
- Vše společně přivedeme k varu na nejvyšším stupni.
- Poté teplotu snížíme a necháme vařit po dobu 15 minut.
- Po patnácti minutách odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vychladlou směs přelijeme do 16 litrového hrnce a přilijeme ledovou vodu.
- Následně do tekutiny ponoříme krůtu tak, aby prsa byla směrem dolů.
- Krůtu pro jistotu zatížíme talířem, aby byla stále ponořená.
- Dáme vychladit až na 18 hodin.
- Jakmile tato doba uplyne, umístíme v troubě rošt do nejnižší polohy a předehřejeme si troubu na 240°C.
- Krůtu vytáhneme z nálevu a důkladně opláchneme studenou vodou.
- Osušíme kuchyňskými utěrkami a vylijeme nálev.
- Dobře osušenou krůtu potřeme olejem a posypeme mořskou solí.
- Připravíme si pekáč s roštem, umístíme na něj krůtu a křídla zasuneme pod ní.
- Nohy spojíme pomocí kuchyňského provázku.
- Krůtu necháme péct 15 minut, poté otočíme pekáč a pečeme dalších 15 minut.
- Pak vyjmeme pekáč z trouby, zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu a na dno pekáče vlijeme 2 hrnky vroucí vody.
- Pečeme další 2 hodiny, přičemž po jedné hodině pečení otočíme pekáč, aby se krůta pekla rovnoměrně.
- Zatímco se krůta peče, dáme brambory vařit do velkého hrnce s vodou.
- Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední stupeň.
- Zakryjeme pokličkou a necháme vařit asi 10 – 15 minut, dokud nemají brambory velmi jemnou konzistence.
- Pak je scedíme a odložíme stranou.
- Po dvou hodinách vyzkoušíme teplotu krůty. Ty by měla být v nejtlustší části stehna aspoň 75 stupňů.
- Krůtu vrátíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 210°a dáme ještě na 1 a 1/2 hodiny péct.
- Zhruba 30 minut před koncem pečení sejmeme alobal a pečeme až do zezlátnutí či spíše zhnědnutí kůžičky.
- Když vyndáme krůtu z trouby, přendáme ji na servírovací talíř, odstraníme provázek a necháme pod alobalem odpočívat.
- Pekáč od krůty umístíme na plotnu, zalijeme kuřecím/krůtím vývarem a přivedeme k varu.
- Pomocí ploché dřevěné vařečky opatrně seškrábneme všechny kousky, nalepené na dno pekáčku.
- Potom vše z pekáče přelijeme do nádoby mixéru, přidáme uvařené brambory, zaklopíme a mixujeme na nejvyšší stupeň.
- Jestli bude mít omáčka příliš hustou konzistenci, přilijeme trošku vody, případně ještě trochu vývaru, pokud nám nějaký zůstal.
- Rozmixovanou omáčku nalijeme zpět do pekáče nebo si na to vezmeme pánev a necháme při nízké teplotě vařit cca 2 – 4 minuty, aby byla horká.
- Omáčku ještě dochutíme pepřem.
- Nakonec stačí jen krůtu naporcovat a podávat s omáčkou.