Výživné rizoto s jarní zeleninou, smetanovým řeckým jogurtem, parmezánem a hořčicí. Podávejte s jakoukoli grilovanou či smaženou zeleninou.
Ingredience
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 střední cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g ovesných krup
- 2 dcl bílého vína
- 1 l vody
- 130 g řeckého jogurtu
- 100 g parmezánu, jemně nastrouhaného
- 3 vrchovaté lžičky dijonské hořčice
- hrst čerstvého tymiánu
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- jakákoliv smažená zelenina navrch
Postup
- Kroupy nasypte do mísy, zalijte dvojnásobkem studené vody a nechte stát alespoň 45 minut.
- Na velké pánvi rozpalte na středním ohni olivový olej.
- Přidejte cibuli, celer a nechte změknout, asi 10 minut.
- Přidejte ovesné krupice a vše důkladně promíchejte a nechte opéct alespoň 5 minut.
- Přidejte bílé víno a nechte oves absorbovat tekutinu za občasného míchání, asi 5 minut.
- Přidejte vodu, přiveďte k varu a poté oheň snižte na mírný a přiklopte poklicí.
- Nechte vařit do té doby, dokud nejsou kroupy změklé, přibližně 1 hodinu. Průběžně míchejte.
- Pokud je ke konci vaření tekutiny příliš mnoho a oves je hotový, sejměte víko, zvyšte teplotu a přebytečné množství tekutiny, za stálého míchání, odvařte.
- Vypněte oheň, přidejte jogurt, parmezán, hořčici, tymián, osolte, opepřete a pořádně promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Znovu přikryjte a nechte odpočívat alespoň 10 minut.
- Dle vašeho výběru si zatím připravte osmaženou zeleninu, kterou k rizotu nakonec přidáte.