Kroupové rizoto

Kroupové rizoto
Příprava: 20 minut Vaření: 100 minut Počet porcí: 2

Výživné rizoto s jarní zeleninou, smetanovým řeckým jogurtem, parmezánem a hořčicí. Podávejte s jakoukoli grilovanou či smaženou zeleninou.

Ingredience

  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g ovesných krup
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 l vody
  • 130 g řeckého jogurtu
  • 100 g parmezánu, jemně nastrouhaného
  • 3 vrchovaté lžičky dijonské hořčice
  • hrst čerstvého tymiánu
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • jakákoliv smažená zelenina navrch

Postup

  • Kroupy nasypte do mísy, zalijte dvojnásobkem studené vody a nechte stát alespoň 45 minut.
  • Na velké pánvi rozpalte na středním ohni olivový olej.
  • Přidejte cibuli, celer a nechte změknout, asi 10 minut.
  • Přidejte ovesné krupice a vše důkladně promíchejte a nechte opéct alespoň 5 minut.
  • Přidejte bílé víno a nechte oves absorbovat tekutinu za občasného míchání, asi 5 minut.
  • Přidejte vodu, přiveďte k varu a poté oheň snižte na mírný a přiklopte poklicí.
  • Nechte vařit do té doby, dokud nejsou kroupy změklé, přibližně 1 hodinu. Průběžně míchejte.
  • Pokud je ke konci vaření tekutiny příliš mnoho a oves je hotový, sejměte víko, zvyšte teplotu a přebytečné množství tekutiny, za stálého míchání, odvařte.
  • Vypněte oheň, přidejte jogurt, parmezán, hořčici, tymián, osolte, opepřete a pořádně promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
  • Znovu přikryjte a nechte odpočívat alespoň 10 minut.
  • Dle vašeho výběru si zatím připravte osmaženou zeleninu, kterou k rizotu nakonec přidáte.
zdravé rizoto z krup a chřestem navrch
zdroj: deliciousfromscratch.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.