Pokud si děti poručili na oslavu narozenin právě tento dortík, nebo je chcete touto dobrotou překvapit, klasický recept je tou správnou volbou. Vždycky je lepší nechat dort alespoň 3 hodiny vychladit v lednici.
Ingredience na korpus
- 100g másla pokojové teploty
- 140g moučkového cukru
- 150g hladké mouky
- 30g kakaa (nejlépe holandského typu)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- 75 ml mléka
Ingredience na náplň
- 3 banány, podélně rozpůlené
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Nastrouhaná mléčná čokoláda (podle chuti – stačí 3/4 tabulky)
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Připravte si dortovou formu, kterou na dně vyložíte pečícím papírem a po stranách vymažte máslem.
- Smíchejte všechny ingredience na korpus a vyšlehejte je elektrickým mixérem do hladka – asi 5 minut.
- Nalijte těsto do formy a rovnoměrně rozložte.
- Pečete asi 30 minut a poté nechte úplně vychladnout.
- Nyní jemně odstraňte střed dortu a ponechte asi jeden palec okraje a část dna. Vydlabanou část korpusu si dejte stranou.
- Podélně rozřízlé banány položte do vydlabaného dortu.
- Smetanu ke šlehání, moučkový cukr a vanilkový extrakt smíchejte v míse a vyšlehejte do tuha. Přidáte nasekanou čokoládu.
- Náplň rovnoměrně rozložte na banány a vytvořte kopeček.
- Poté posypete vydlabaným drobkovým těstem, čímž docílíte, že dort bude vypadat jako krtinec.
- Dejte na 3 hodiny vychladit a poté servírujte.