Zdravý špenátový dort ve stylu dortu krtek, který bude nejen chutnat, ale také bavit díky svému neobyčejnému vzhledu. Inspirujte se!
Ingredience na korpus
- 160 g listového špenátu
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- 4 ks vajec (pokojové teploty)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- sladidlo nebo cukr dle chuti
- 300 g jemné mandlové mouky
- 30 g kokosové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 2 ks bílků (našlehaných)
Ingredience na krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ovoce na ozdobu
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 170 °C. Špenát omyjte a vymačkejte přebytečnou vodu, aby těsto nebylo příliš vlhké.
- Špenát rozmixujte s kokosovým mlékem, cukrem a vejci do hladkého krému.
- V míse smíchejte mouky a kypřící prášek se sodou. Poté do mísy přilijte špenátové pyré, vanilkový extrakt a promíchejte.
- Ve vedlejší míse vyšlehejte bílky do sněhu a opatrně do těsta vmíchejte. Vzniklé těsto dejte do formy a pečte 45-55 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové.
- Hotový korpus nechte vychladnout a poté pomocí lžíce vydlabejte tak, aby zůstal korpus asi 1 cm vysoký a okraje o něco vyšší. Uděláte takovou ohrádku na krém.
- Korpus zarovnejte nožem, odřežte hnědé a připálené strany, aby byl zelený. Odřezky a vydlabané kousky si dejte stranou.
- V míse vyšlehejte smetanu do tuha. Vedle si smíchejte mascarpone s vanilkovým extraktem a poté opatrně vmíchejte i šlehačku. Dejte odležet do lednice.
- Dort dokončíte tak, že do vydlabaného korpusu naskládáte čerstvé ovoce, na něj navrstvíte krém, který vytvarujete do tvaru kopečku/krtkovy hroudy. Tu pak posypete rozdrobenými vydlabanými kousky a opatrně přimáčknete ke krému.
- Takto hotový dort dejte asi na hodinu do lednice a poté podávejte.