Cibuli nemusíte použít jen na ozdobení, lze ji samozřejmě přidat i do těsta!
Ingredience:
- 2 čajové lžičky sušeného droždí
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek polohrubé mouky
- 1 šálek teplé vody
- 2 PL olivového oleje
- 1/4 čajové lžičky sušené mleté cibule
- 2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky cukru
Na potření a ozdobení
- 1 cibule
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 vaječný žloutek
- 1 PL mléka
Postup:
- V misce smíchejte mouku, droždí, cukr, cibulový prášek a sůl.
- Přidejte vodu a olej.
- Směs ručně či pomocí hnětače vypracujte do podoby hladkého těsta.
- V případě potřeby, pokud se těsto příliš lepí, přidejte více mouky.
- Vypracované těsto překryjte potravinovou folií a nechte kynout na teplém místě přibližně 90 minut.
- V mezidobě přiveďte k varu malé množství vody na pánvi a následně v ní povařte do měkka na kolečka nakrájenou cibuli, přibližně 8 minut.
- Když je cibule uvařená, vylijte přebytečnou vodu a cibuli osolte.
- Po vykynutí z těsta vypracujte dvě stejně velké bagety, které následně nechte ještě 10 minut kynout na plechu s pečicím papírem.
- Následně každou bagetu šikmo několikrát nařízněte.
- V malé misce rozšlehejte žloutek a mléko. Touto směsí poté potřete.
- Na povrch baget následně umístěte kolečka povařené cibule.
- Bagety vložte do trouby a pečte na 180°C dozlatova, v závislosti na velikosti baget přibližně 25 minut.
Cibulové bagety se hodí jako skvělá příloha k nejrůznějším typům salátů či grilovanému masu.