Kus neuvěřitelně křehkého, šťavnatého vepřového masa s kostí, to vše zabalené do křupavé praskající kůže! Toto pomalu pečené německé vepřové koleno nejlépe chutná s bohatě ochucenou pivní omáčkou.
Co budeme potřebovat
- 1 x 1,25 kg vepřového kolena
- 30 ml bílého octa
- 3 stroužky česneku (nakrájené)
Na marinádu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička bobulí jalovce
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička fenyklových semínek
Na omáčku
- 500 ml tmavého piva
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 mrkev (neloupaná, nakrájená na plátky)
- 1 cibule (neloupaná, rozpůlená, nakrájená na plátky)
- 1 hlava česneku (rozkrojená vodorovně na dvě poloviny)
- 5 plodů jalovce
- 2 bobkové listy
Koření do omáčky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 125 ml vody
- 1 lžička bílého cukru
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Pomocí malého ostrého nože propíchejte po celé kůži vepřového kolena spoustu malých otvorů. Dávejte pozor, abyste nepronikli přes tuk do masa.
- Potřete ho 1 polévkovou lžíci octa pouze na vepřové maso. Zabraňte tomu, aby se ocet dostal na kůži.
- Malým nožem udělejte do vepřového masa mělké zářezy a naplňte je plátky česneku.
- Rozdrťte ingredience na koření, dokud z nich není hrubý prášek.
- Vepřovou kůži potřete olivovým olejem. Poté kořenící směsí potřete celé vepřové koleno.
- Umístěte vepřové koleno na talíř a nechejte odkryté přes noc v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Všechny přísady do pivní omáčky dejte do pekáče a umístěte vepřové koleno do pekáče kůží nahoru.
- Pečte 2 hodiny 15 minut.
- Zvyšte teplotu trouby na 250 °C.
- Potřete kůži zbývající lžící octa. Vložte do trouby na 30 minut.
- Kůže by měla být křupavá a zlatá.
- Nechte 15 minut odpočinout před podáváním.
- Na omáčku si šťávu z pekáče sceďte do hrnce.
- Tekutinu přiveďte k varu. Smíchejte kukuřičnou mouku a vodu, poté za stálého míchání vlijte do tekutiny. Přidejte cukr a sůl podle chuti.
- Vařte 2 minuty, nebo dokud nezíská řídkou sirupovou konzistenci. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody.
Budete k tomu servírovat čerstvý, pikantní salát, který prořízne veškerou bohatou chuť masa. Tento okurkový salát je jasná volba! Nebo náš coleslaw s jablkem je také lahodnou přílohou.