Křupavé grilované koleno s omáčkou z piva

Křupavé grilované koleno s omáčkou z piva

Kus neuvěřitelně křehkého, šťavnatého vepřového masa s kostí, to vše zabalené do křupavé praskající kůže! Toto pomalu pečené německé vepřové koleno nejlépe chutná s bohatě ochucenou pivní omáčkou.

Co budeme potřebovat

  • 1 x 1,25 kg vepřového kolena
  • 30 ml bílého octa
  • 3 stroužky česneku (nakrájené)

Na marinádu

  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička bobulí jalovce
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička fenyklových semínek

Na omáčku

  • 500 ml tmavého piva
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 mrkev (neloupaná, nakrájená na plátky)
  • 1 cibule (neloupaná, rozpůlená, nakrájená na plátky)
  • 1 hlava česneku (rozkrojená vodorovně na dvě poloviny)
  • 5 plodů jalovce
  • 2 bobkové listy

Koření do omáčky

  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 125 ml vody
  • 1 lžička bílého cukru
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  • Pomocí malého ostrého nože propíchejte po celé kůži vepřového kolena spoustu malých otvorů. Dávejte pozor, abyste nepronikli přes tuk do masa.
  • Potřete ho 1 polévkovou lžíci octa pouze na vepřové maso. Zabraňte tomu, aby se ocet dostal na kůži.
  • Malým nožem udělejte do vepřového masa mělké zářezy a naplňte je plátky česneku.
  • Rozdrťte ingredience na koření, dokud z nich není hrubý prášek.
  • Vepřovou kůži potřete olivovým olejem. Poté kořenící směsí potřete celé vepřové koleno.
  • Umístěte vepřové koleno na talíř a nechejte odkryté přes noc v lednici.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Všechny přísady do pivní omáčky dejte do pekáče a umístěte vepřové koleno do pekáče kůží nahoru.
  • Pečte 2 hodiny 15 minut.
  • Zvyšte teplotu trouby na 250 °C.
  • Potřete kůži zbývající lžící octa. Vložte do trouby na 30 minut.
  • Kůže by měla být křupavá a zlatá.
  • Nechte 15 minut odpočinout před podáváním.
  • Na omáčku si šťávu z pekáče sceďte do hrnce.
  • Tekutinu přiveďte k varu. Smíchejte kukuřičnou mouku a vodu, poté za stálého míchání vlijte do tekutiny. Přidejte cukr a sůl podle chuti.
  • Vařte 2 minuty, nebo dokud nezíská řídkou sirupovou konzistenci. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody.

Budete k tomu servírovat čerstvý, pikantní salát, který prořízne veškerou bohatou chuť masa. Tento okurkový salát je jasná volba! Nebo náš coleslaw s jablkem je také lahodnou přílohou.

Měkké a šťavnaté koleno s omáčkou z piva.
Zdroj: recipetineats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.