Slané preclíky chutnají skvěle k pivu i dalším pochutinám. Upečte si je sami doma. Správné vytvarování je jen otázkou cviku!
Ingredience:
- 4 šálky mouky
- 1 a 1/2 šálku teplé vody
- 2 čajové lžičky suchého droždí
- 1 PL cukru
- 1 vejce
- 1 čajová lžička soli
- hrubozrnná sůl na posypání
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- V misce s teplou vodou důkladně rozpusťte droždí.
- Následně přidejte cukr, sůl a opět důkladně míchejte, dokud se jednotlivé ingredience nerozpustí.
- Ke směsi postupně přidávejte mouku.
- Vařečkou, rukama či pomocí hnětače vypracujte hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte více mouky.
- Nechte těsto alespoň 40 minut kynout.
- Následně těsto z mísy přemístěte na pomoučněný vál, ještě chvilku ho prohněťte a následně ho za pomoci nože rozdělte na 6-8 stejně velkých kousků. Závisí, jak velké preclíky chcete mít.
- Z jednotlivých kousků těsta vyválejte válečky, alespoň 40 centimetrů dlouhé. Opět záleží, jak velkým preclíkům dáváte přednost.
- Následně z válečků vytvarujte jednotlivé preclíky, položte je na plech a nechte ještě alespoň 10 minut kynout.
- Povrch preclíků potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte hrubozrnnou solí.
- Vložte do předehřáté trouby a v závislosti na velikosti a tloušťce preclíků pečte přibližně 20-25 minut dozlatova.