Tento cibulový chléb s křupavou sýrovou kůrkou a měkkým pikantním vnitřkem je naprosto podmanivý a vy už nikdy nebudete chtít jiný. Přesvědčte se sami!
INGREDIENCE
Na vykynutí:
- 56,5 g kvásku
- 170 g chlebové mouky
- 110 g vody
Na těsto:
- vykynutá směs z předchozího bodu
- 227 gramů vlažné vody
- 110 g vlažného mléka
- 7 g sušeného droždí
- 1,5 lžičky medu
- 567 g chlebové mouky
- 2 lžičky soli
- 198 g nakrájené sladké cibule
- 340 g strouhaného sýra dle vašeho výběru
POSTUP
- Smícháme ingredience na vykynutí a necháme přikryté uležet, dokud se téměř nezdvojnásobí.
- Pro vytvoření těsta rozdrobíme vykynutou směs na kousky a smícháme s vodou, mlékem, sušeným droždím a medem.
- Přidáme mouku a sůl a hněteme hnětacím hákem na těsto 5 minut na mírném stupni.
- Necháme 5 minut odležet.
- Hněteme na středním stupni ještě pět minut.
- Přidáme cibuli a hněteme asi minutu na minimum.
- Těsto dáme do olejem vymazané mísy, přikryjeme a dáme do chladničky přes noc nebo až na 4 dny.
- V den pečení těsto vyndáme z lednice a necháme asi 2 hodiny uležet.
- Těsto rozdělíme na polovinu na lehce pomoučeném povrchu a jemně ho roztlačíme na dva obdélníky.
- Každou polovinu posypeme sýrem a těsto srolujeme.
- Uzavřeme šev a těsto vytvarujeme do tvaru chleba nebo bagety.
- Bochníky položíme na plech vyložený pečicím papírem, postříkáme olejem a přikryjeme plastovým obalem.
- Necháme kynout asi 90 až 120 minut.
- Měly by být nafouklé.
- Pečící kámen (kámen na pizzu) umístíme na střední rošt trouby a předehřejeme troubu na 230°C.
- Na spodní rošt položíme starý smaltovaný plech, do kterého nalijeme šálek horké vody, chleby dáme na kámen, zavřeme dvířka a snížíme teplotu trouby na 218°C.
- Pečeme 30 až 40 minut, dokud nejsou bochníky zlatavě hnědé a vnitřní teplota nedosahuje 90°C.
- Necháme asi hodinu chladnout na mřížce.
- Užijte si to!