Tento tvrdý turecký med je oblíbený zejména v jižní Itálii a na Sicílii. Kromě mandlí se dají použít též další druhy ořechů.
Ingredience
- 400 g neloupaných celých mandlí
- 200 g medu
- 125 g cukru
- 1 pomeranč
Postup
- Nastrouhejte pomerančovou kůru a dejte ji stranou.
- Zbylý pomeranč rozkrojte na polovinu a vymačkejte z něj šťávu.
- Pomerančovou šťávu nalijte do hrnce a přidejte cukr a na mírném plameni rozpusťte, nakonec přidejte med.
- Med dobře rozpusťte a přidejte mandle a pomerančovou kůru.
- Vařte na mírném plameni za občasného míchání přibližně 15 až 20 minut.
- Když směs mírně zhnědne a lze ji snadno vyjmout z hrnce, je hotová.
- List pečicího papíru potřete malým množstvím oleje a nalijte do něj nugát.
- Směs vytvarujte do obdélníkového tvaru, povrch zarovnejte a přikryjte přebytečnými částmi pečicího papíru.
- Nechte zcela vychladnout po dobu nejméně 3 hodin.