Knedlíky se dají připravit i z dětské krupičky a jsou úžasně vláčné! Přelijte je vanilkovou smetanou a jahodovou omáčkou. Delikatesa!
INGREDIENCE
- 500 ml mléka
- 2 lžíce krystalového cukru
- špetka soli
- 150 g dětské krupice
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 200 g jahod
- máslo na přelití
Na jahodovou omáčku:
- 100 g jahod
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Na vanilkovou smetanu:
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g zakysané smetany 16%
POSTUP
- V hrnci, za stálého míchání uvaříme z mléka, cukru, soli a krupice hustou kaši, kterou necháme vychladnout.
- Do vlažné kaše zašleháme celé vejce a hmotu navrstvíme na naváženou mouku na pracovní desce.
- Rukama vypracujeme tužší těsto, které vyválíme na plát.
- Těsto rozřízneme na čtverce a do středu každého vložíme celou jahodu.
- V dlaních vypracujeme kuličky a necháme je stranou, dokud nepřipravíme zálivky.
- V jedné misce smícháme přepůlené jahody s moučkovým i vanilkovým cukrem a vidličkou je rozmačkáme na kaši.
- V jiné misce utřeme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem.
- Knedlíky vložíme do vroucí vody, počkáme než vystoupí na povrch a ještě je pár minut povaříme, aby těsto nebylo syrové.
- Knedlíky scedíme, omastíme trochou rozpuštěného másla a servírujeme přelité vanilkovou smetanou i jahodovou omáčkou.