Tyto knedlíčky se podávají ve většině tradičních rakouských restaurací a nejčastěji se konzumují v Bavorsku. Do polévek je to naprosto ideální, a když vám někdo řekne, že vám udělá krupicovou, tak to nemusí být nutně jen samotná polévka, ale může myslet tyto skvělé knedlíčky z krupice.
Ingredience:
- 5 a 1/2 lžíce změklého nesoleného másla
- 2 lehce rozšlehaná vejce
- 2/3 hrnku hrubé krupice
- sůl
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 4 hrnky hovězího nebo zeleninového vývaru
- Nakrájená pažitka na ozdobu
Postup:
- Změklé máslo šleháme elektrickým ručním šlehačem do krémové konzistence asi 1 minutu.
- Postupně přidáme polovinu rozšlehaných vajec a polovinu krupice. Přidáme zbývající vejce, krupici, muškátový oříšek, sůl, petržel a mícháme, dokud se vše dobře nespojí. Směs by měla být jemná a krémová.
- Těsto vložíme do lednice a necháme 15 minut odležet, aby ztuhlo.
- Přivedeme k varu hrnec s osolenou vodou, stáhneme trochu teplotu, aby se voda vařila jen mírně, jinak se noky rozpadnou.
- Ponoříme dvě polévkové lžíce (aby se nepřilepily) do horké vody a s jejich pomocí vytvarujeme menší oválné noky, aby měly tři okraje a hladký povrch, případně je tvarujeme ručně. Důležité je, aby měl každý knedlíček pěkný, a hlavně stejný tvar.
- Vytvarované knedlíky vhodíme do vroucí vody. Je dobré použít větší hrnec, protože knedlíčky zdvojnásobí svou velikost.
- Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě po dobu 5 minut. Snížíme teplotu na co nejnižší možnou a necháme ještě dalších 10-15 minut dodělat.
- Jakmile knedlíčky zvětší svůj objem, vyjmeme jeden knedlík na talíř. Pokud je uprostřed ještě tuhý, necháme ještě pár minut ve vodě. Knedlíky by měly být měkké, ale ne rozvařené.
- Mezitím zahřejeme vývar. Když jsou knedlíčky hotové, přendáme je děrovanou lžící do polévkových misek. Přidáme vývar a podáváme posypané nakrájenou pažitkou.