Krupicové noky do polévky

Krupicové noky do polévky
Příprava: 20 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 4

Tyto knedlíčky se podávají ve většině tradičních rakouských restaurací a nejčastěji se konzumují v Bavorsku. Do polévek je to naprosto ideální, a když vám někdo řekne, že vám udělá krupicovou, tak to nemusí být nutně jen samotná polévka, ale může myslet tyto skvělé knedlíčky z krupice.

Ingredience:

  • 5 a 1/2 lžíce změklého nesoleného másla
  • 2 lehce rozšlehaná vejce
  • 2/3 hrnku hrubé krupice
  • sůl
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 4 hrnky hovězího nebo zeleninového vývaru
  • Nakrájená pažitka na ozdobu

Postup:

  • Změklé máslo šleháme elektrickým ručním šlehačem do krémové konzistence asi 1 minutu.
  • Postupně přidáme polovinu rozšlehaných vajec a polovinu krupice. Přidáme zbývající vejce, krupici, muškátový oříšek, sůl, petržel a mícháme, dokud se vše dobře nespojí. Směs by měla být jemná a krémová.
  • Těsto vložíme do lednice a necháme 15 minut odležet, aby ztuhlo.
  • Přivedeme k varu hrnec s osolenou vodou, stáhneme trochu teplotu, aby se voda vařila jen mírně, jinak se noky rozpadnou.
  • Ponoříme dvě polévkové lžíce (aby se nepřilepily) do horké vody a s jejich pomocí vytvarujeme menší oválné noky, aby měly tři okraje a hladký povrch, případně je tvarujeme ručně. Důležité je, aby měl každý knedlíček pěkný, a hlavně stejný tvar.
  • Vytvarované knedlíky vhodíme do vroucí vody. Je dobré použít větší hrnec, protože knedlíčky zdvojnásobí svou velikost.
  • Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě po dobu 5 minut. Snížíme teplotu na co nejnižší možnou a necháme ještě dalších 10-15 minut dodělat.
  • Jakmile knedlíčky zvětší svůj objem, vyjmeme jeden knedlík na talíř. Pokud je uprostřed ještě tuhý, necháme ještě pár minut ve vodě. Knedlíky by měly být měkké, ale ne rozvařené.
  • Mezitím zahřejeme vývar. Když jsou knedlíčky hotové, přendáme je děrovanou lžící do polévkových misek. Přidáme vývar a podáváme posypané nakrájenou pažitkou.
Slavné polévkové knedlíky.
Zdroj: https://www.lilvienna.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.