Tento bohatý a vydatný krůtí guláš je perfektní zimní jídlo, které vás zahřeje. Díky hustému vývaru a kombinaci masa, hrášku a brambor se jistě stane i vašim oblíbeným pokrmem.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vykostěné krůtí stehno 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 3 střední mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 4 velké stroužky česneku, drcené
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce rajčatové pasty
- 1/2 šálku bílého vína
- 2 čerstvé listy šalvěje
- 6 větviček čerstvého tymiánu
- 4 stonky čerstvé petrželky a další na ozdobu
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 šálek čerstvého nebo mraženého hrášku
- 6 lžíc hladké mouky
- 4 šálky krůtího vývaru
- sůl a černý pepř, podle chuti
Postup
- Rozpalte olivový olej ve velkém hrnci na středním plameni.
- Krůtí stehno pořádně osolte a opepřete.
- Přidejte do hrnce a pečte asi 3 minuty z každé strany nebo do zhnědnutí.
- Pomocí kleští přendejte stehno na talíř a odložte stranou.
- Do hrnce přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí a nezačne pěnit, a seškrábněte všechny hnědé kousky ze dna pánve.
- Přidejte cibuli, celer, mrkev a česnek a restujte, dokud zelenina nezměkne a nezačne hnědnout, asi 10 minut.
- Posypte mouku a míchejte 1 až 2 minuty, dokud nebude všechna zelenina rovnoměrně obalena.
- Přilejte víno a rajčatovou pastu a míchejte asi 2 až 3 minuty, dokud se tekutina z většiny neodpaří.
- Přilejte vývar, sójovou omáčku a bylinky (bylinky spojte provázkem, abyste je později snadno odstranili) a přiveďte k varu.
- Přidejte krůtí stehno zpět do hrnce a snižte plamen.
- Pokračujte ve vaření na nízkém plameni asi 30 minut (hrnec nechte částečně zakrytý víkem).
- Přidejte brambory a hrášek a vařte dalších cca 30 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Vyjměte krůtí stehno z hrnce a vložte do mísy nebo na prkénko, a nechte ho dostatečně vychladnout (mezitím nechte hrnec zakrytý na nejnižším plameni).
- Odstraňte z krůtího masa kost, kůži a chrupavky, a nakrájejte ho na kousky.
- Odstraňte svazek bylinek.
- Přidejte nakrájené krůtí maso zpět do hrnce a míchejte, dokud se neprohřeje.
- Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s kouskem dobrého křupavého chleba.