Den díkůvzdání je tradiční svátek, který si žádá i tradičně pojatou slavnostní tabuli. Už dávno neplatí, že by se krůta pekla jen v USA, naopak si tento druh ptáka našel místo i v našich domácnostech. Proč si takový recept nezkusit připravit třeba na blížící se Velikonoce?
Ingredience:
- 1 krůta (cca 12 kg)
- 1 – 2 velké cibule
- 1 citron
- 1 velké jablko
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- Špetka čerstvého šalvěje
- 1 neslazené čerstvé máslo
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 8 stroužků česneku
Postup:
- Pro začátek nesmíme zapomenout na to, že před přípravou musí být krůta rozmražená, pokud nemáme chlazenou a zahřátá na pokojovou teplotu.
- Začneme tím, že umístíme pečící rošt v troubě do střední části a předehřejeme troubu na 170°C.
- Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky.
- Citron důkladně omyjeme a rozdělíme na polovinu.
- Jablko rozkrojíme, zbavíme jádřince a dáme na stranu k ostatním surovinám.
- Připravíme si misku, dáme do ní změklé máslo a přidáme sůl s pepřem a prolisovaný česnek.
- Odebereme půl snítky tymiánu i rozmarýnu a nakrájíme najemno.
- Polovinu šalvěje přidáme k máslu a druhou odložíme.
- Vše důkladně zamícháme a necháme chvíli odpočinout.
- Krůtu zbavíme krku a vyčistíme od vnitřností (drobů).
- Vypláchneme vnitřní prostor a poté celou krůtu pečlivě osušíme kuchyňskými papírovými ručníky/utěrkami.
- Osolíme, opepříme a naplníme krůtu nádivkou, kterou bude tvořit citron, jablko, cibule a zbývající bylinky.
- Zasuneme prsty na okraji pod kůži a opatrně jí nadzvedáváme, aby se částečně oddělila od těla krůty.
- Namažeme pod kůži část bylinkového másla a poté kůži jemně přimáčkneme.
- Krůtu položíme do pekáče s roštem tak, aby měla křídla schovaná pod sebou.
- V mikrovlnce chvíli rozpustíme zbývající bylinkové máslo a tím pak krůtu potřeme po celém povrchu, spodní stranu vynecháme.
- Troubu dáme na 180 stupňů a pečeme zhruba 3 hodiny, přičemž v průběhu pečení opakovaně namažeme zbylým máslem s bylinkami.
- Kdyby se začala kůžička připalovat nebo jen příliš rychle hnědnout, zakryjeme vrchní část krůty kouskem alobalu.
- Zhruba 30 – 40 minut před koncem pečení alobal sundáme a stáhneme teplotu na 170°C.
- Jakmile je krůta upečená, vyndáme jí z trouby a necháme na lince ještě 30 minut odpočívat, ideálně pod alobalem.
- Opatrně slijeme vypražený omastek v pánvi a použijeme na omaštění.
- Pak už stačí jen krůtu vhodně nakrájet a servírovat s přílohou podle libosti.