Krůtí na díkůvzdání jako od maminky

Krůtí na díkůvzdání jako od maminky

Den díkůvzdání je tradiční svátek, který si žádá i tradičně pojatou slavnostní tabuli. Už dávno neplatí, že by se krůta pekla jen v USA, naopak si tento druh ptáka našel místo i v našich domácnostech. Proč si takový recept nezkusit připravit třeba na blížící se Velikonoce?

Ingredience:

  • 1 krůta (cca 12 kg)
  • 1 – 2 velké cibule
  • 1 citron
  • 1 velké jablko
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • Špetka čerstvého šalvěje
  • 1 neslazené čerstvé máslo
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 8 stroužků česneku

Postup:

  • Pro začátek nesmíme zapomenout na to, že před přípravou musí být krůta rozmražená, pokud nemáme chlazenou a zahřátá na pokojovou teplotu.
  • Začneme tím, že umístíme pečící rošt v troubě do střední části a předehřejeme troubu na 170°C.
  • Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky.
  • Citron důkladně omyjeme a rozdělíme na polovinu.
  • Jablko rozkrojíme, zbavíme jádřince a dáme na stranu k ostatním surovinám.
  • Připravíme si misku, dáme do ní změklé máslo a přidáme sůl s pepřem a prolisovaný česnek.
  • Odebereme půl snítky tymiánu i rozmarýnu a nakrájíme najemno.
  • Polovinu šalvěje přidáme k máslu a druhou odložíme.
  • Vše důkladně zamícháme a necháme chvíli odpočinout.
  • Krůtu zbavíme krku a vyčistíme od vnitřností (drobů).
  • Vypláchneme vnitřní prostor a poté celou krůtu pečlivě osušíme kuchyňskými papírovými ručníky/utěrkami.
  • Osolíme, opepříme a naplníme krůtu nádivkou, kterou bude tvořit citron, jablko, cibule a zbývající bylinky.
  • Zasuneme prsty na okraji pod kůži a opatrně jí nadzvedáváme, aby se částečně oddělila od těla krůty.
  • Namažeme pod kůži část bylinkového másla a poté kůži jemně přimáčkneme.
  • Krůtu položíme do pekáče s roštem tak, aby měla křídla schovaná pod sebou.
  • V mikrovlnce chvíli rozpustíme zbývající bylinkové máslo a tím pak krůtu potřeme po celém povrchu, spodní stranu vynecháme.
  • Troubu dáme na 180 stupňů a pečeme zhruba 3 hodiny, přičemž v průběhu pečení opakovaně namažeme zbylým máslem s bylinkami.
  • Kdyby se začala kůžička připalovat nebo jen příliš rychle hnědnout, zakryjeme vrchní část krůty kouskem alobalu.
  • Zhruba 30 – 40 minut před koncem pečení alobal sundáme a stáhneme teplotu na 170°C.
  • Jakmile je krůta upečená, vyndáme jí z trouby a necháme na lince ještě 30 minut odpočívat, ideálně pod alobalem.
  • Opatrně slijeme vypražený omastek v pánvi a použijeme na omaštění.
  • Pak už stačí jen krůtu vhodně nakrájet a servírovat s přílohou podle libosti.
Pečený krocan s luxusní nádivkou a bylinkovým máslem.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.