Krůtí stehýnka dušená se zeleninou v jablečném moštu jsou snadná na přípravu a zároveň se jedná o výtečnou záležitost, kterou si oblíbí celá vaše rodina!
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 krůtí stehna
- 115 g pancetty nebo slaniny, nakrájené na cca centimetrové kostky
- 2 střední mrkve, nakrájené na centimetrové kostky
- 1 velký řapík řapíkatého celeru, nakrájený na centimetrové kostky
- 1 střední cibule, nakrájená na centimetrové kostky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 šálky jablečného moštu
- 1–1 a ½ šálku krůtího vývaru
- 1 bobkový list
- 2 celé hřebíčky
- 2 snítky tymiánu
- sůl a čerstvě drcený pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °Celsia.
- Zahřejte široký hrnec s těžkým dnem vhodný do trouby na středním až středně vysokém plameni.
- Krůtí stehna osušte a dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte do hrnce olej a poté krůtí stehna.
- Vařte asi 8-10 minut na první straně nebo dokud dobře nezhnědnou.
- Otočte a vařte dalších 10–15 minut, nebo dokud ze všech stran nebudou krásně zlaté.
- Odstraňte z pánve.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte do hrnce pancettu.
- Vařte celkem 10–15 minut, teplotu upravujte podle potřeby, nebo dokud se tuk nerozpustí a pancetta nebude křupavá.
- Vyjměte pancettu z pánve pomocí děrované lžíce.
- Nechte si v hrnci zbylý tuk.
- Přidejte do hnrce mrkev, řapíkatý celer a cibuli.
- Dochuťte solí.
- Restujte na středním plameni za občasného míchání asi 10 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte česnek a restujte asi 30 sekund.
- Přidejte krůtu a pancettu zpět do hrnce.
- Zalijte jablečným moštem a dostatečným množstvím vývaru, aby tekutina dosahala do ⅔ krůtích stehen.
- Přidejte bobkový list, hřebíček a tymián.
- Přikryjeme poklicí a dejte do trouby.
- Pečte 45 minut, odkryjte a pečte dalších 15–20 minut, nebo dokud nejtlustší část krůtího masa nezaznamená na teploměru 70 °C.
- Krůtí stehýnka přendejte na talíř a zakryjte alobalem, aby zůstala teplá.
- Tekutinu z dušení přeceďte.
- Zeleninu a pancettu nevyhazujte, nechte si ji k servírování.
- Lžící odstraňte tuk z horní části zcezené tekutiny.
- Přecezenou tekutinu vraťte do hrnce a přiveďte k varu.
- Vařte do zhoustnutí a zredukujte asi na 2 šálky.
- V případě potřeby dokořeňte.
- Krůtí stehýnka podávejte s omáčkou a odloženou zeleninovou směsí.
- Jako příloha je skvělá bramborová kaše.
- Užijte si to!