Když už vás nudí osvědčené a stále dokola ohrané recepty, není na škodu mrknout na to, jak třeba vaří světově uznávaní kuchaři a populární celebrity. Občas se u nich dá narazit na velmi zajímavé pokrmy, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Tentokrát jsme pro vás vybrali recept od oblíbeného kuchaře Jamie Olivera, jehož pochoutky miluje i hlava britské královské monarchie královna Alžběta II.
Ingredience:
- 1 menší krůta (cca 5 – 7 kilogramů)
- 1 palice česneku
- 1 chemicky neošetřený citron
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 kostka neslaného čerstvého másla
- 2 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 velké mrkve
- 3 mandarinky (ideálně odrůda Clementina)
- 1 litr kuřecího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 hrnku červeného vína
- 4 velké cibule
- 1 velká hrst sušeného ovoce (meruňka, papaya, datle, švestky atd.)
- 1 velká hrst nesolených mandlí nebo pistácií
- 1 – 2 plátky tvrdého chleba
- Olivový olej
- 1 lžička nového koření
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 kg pastiňáku
- 1,5 kg červených brambor
- 500 g baby mrkve
- 300 g mušlí
Postup:
- Začneme tím, že si chlazenou krůtu vyndáme hodinu předem, aby se zahřála na pokojovou teplotu.
- Potom se pustíme do přípravy nádivky. Na to si nachystáme pánev a necháme rozehřát trochu oleje.
- Dáme do ní oloupanou a na jemné kostičky nakrájenou cibuli a necháme zhruba 10 minut za stálého míchání restovat, aby získala zlatavý nádech.
- Poté přidáme nové koření, nasekané sušené ovoce, ořechy i tymián. Osolíme a opepříme.
- Za stálého míchání necháme zhruba 2 minutky povařit.
- Směs přendáme z pánve do misky a necháme úplně vychladnout.
- Jakmile je směs chladná, přihodíme k ní mleté vepřové maso a strouhanku, kterou si na robotu připravíme z tvrdého chleba.
- Vše důkladně promícháme a necháme tak 10 minut odstát.
- Hotovou nádivku rozdělíme napůl. Jednu polovinu necháme do krůty, druhou dáme do malé zapékací formy.
- Předehřejeme si troubu na 250°C a pustíme se do přípravy samotné krůtičky.
- Pečlivě jí zbavíme vnitřností, oškubeme zbytky peří a pomocí kuchyňských utěrek osušíme ze všech stran, včetně vnitřku.
- Česnek oloupeme a prolisujeme do misky.
- Přidáme změklé máslo, jemně nastrouhanou citronovou kůru, sůl, mletý černý pepř a polovinu nasekaného rozmarýnu a tymiánu.
- Pořádně promícháme, aby se vše spojilo.
- Prsty zajedeme pod kůži na prsou a opatrně oddělíme od masa.
- Opatrně pak na prsíčka pod kůží aplikujeme máslo a rozetřeme.
- Pomalu promačkáme kůži, aby se vrátila na původní místo a spojila se s máslem.
- Dobré je, promačkat nádivku tak, aby se dostala i pod kůži na krku, přičemž krční kůži zastrčíme pod krůtu.
- Krůtu pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a opatrně promneme kůži tak, aby se vše dobře přichytilo ze všech stran.
- Citron přepůlíme a vložíme do krůty.
- Zase 1 cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a dáme na dno pekáče, který ještě předtím pokapeme olejem.
- Očistíme velké mrkve a spolu s řapíkatým celerem nakrájíme na kousky. Přidáme do pekáče k cibuli.
- Zeleninu rozprostřeme rovnoměrně po celém dnu pekáče a položíme na ní připravenou krůtu.
- Podlijeme trochou vody, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 250°C.
- Jakmile vložíme krůtu dovnitř, zavřeme troubu a ihned snížíme teplotu na 180°C.
- Pečeme zhruba 3 1/2 hodiny, přičemž v průběhu pečení každých 30 – 40 minut krocana přelijeme šťávou z výpeku.
- Po 2 1/2 hodinách odstraníme alobal, aby získal povrch tu správnou barvu a smícháme trochu olivového oleje a zbývající bylinky, které důkladně nasekáme a naneseme na povrch krůty.
- Rozpůlíme mandarinky a přidáme do pekáče kolem krůty k zelenině.
- Jestli chceme mít jistotu, že je krůta hotová, píchneme nožem do nejtlustší části stehna. Když je v tomto místě krůta pečená, pak je hotová celá.
- Pokud nebude, necháme ji péct ještě dalších 30 – 40 minut.
- Krůtu vyndáme a přikryjeme alobalem spolu s trojitou vrstvou utěrek, aby byla v teple, a necháme jí odpočívat.
- Troubu mezitím nastavíme na 200°C.
- Brambory a zbývající 2 cibule oloupeme, pastiňák s česnekem očistíme a mrkev oškrábeme.
- Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu.
- Vhodíme do ní baby mrkev a necháme 5 minut povařit. Potom vylijeme do cedníku a necháme okapat.
- Brambory pokrájíme na stejně velké kousky (cca 2 cm) a pastiňák přepůlíme podélně.
- Vezmeme velký pekáč a do něj postavíme zapékací mísu s nádivkou a druhou větší zapékací mísu, do které dáme brambory, pastiňák, baby mrkev, česnek a cibuli, položíme na pekáč.
- Podlijeme trochu vodou a necháme péct cca 40 – 45 minut.
- Mezitím přendáme krůtu na servírovací talíř a pekáč slijeme třeba do pánve.
- Tuk z pekáče přivedeme k varu na středním ohni.
- Jakmile je tuk zahřátý, přisypeme mouku a důkladně promícháme.
- Pomocí dřevěné vařečky opatrně odloupneme vše, co je přilepené na dně pekáče a zalijeme červeným vínem.
- Necháme přejít varem a přilijeme kuřecí vývar.
- Trochu stáhneme a vaříme 20 – 25 minut, až dokud nemá omáčka tu správnou konzistenci.
- Připravíme si servírovací nádobu, dáme na ní síto a přes něj scedíme hotovou omáčku z pánve.
- Důkladně propasírujeme, aby sítem prošlo všechno, co půjde.
- Pak už jen stačí vyjmout nádivku se zeleninou z trouby, naporcovat krocana a podávat.