Krůtí vánoční pečeně podle Jamie Olivera

Krůtí vánoční pečeně podle Jamie Olivera

Když už vás nudí osvědčené a stále dokola ohrané recepty, není na škodu mrknout na to, jak třeba vaří světově uznávaní kuchaři a populární celebrity. Občas se u nich dá narazit na velmi zajímavé pokrmy, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tentokrát jsme pro vás vybrali recept od oblíbeného kuchaře Jamie Olivera, jehož pochoutky miluje i hlava britské královské monarchie královna Alžběta II.

Ingredience:

  • 1 menší krůta (cca 5 – 7 kilogramů)
  • 1 palice česneku
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 kostka neslaného čerstvého másla
  • 2 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 velké mrkve
  • 3 mandarinky (ideálně odrůda Clementina)
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 4 velké cibule
  • 1 velká hrst sušeného ovoce (meruňka, papaya, datle, švestky atd.)
  • 1 velká hrst nesolených mandlí nebo pistácií
  • 1 – 2 plátky tvrdého chleba
  • Olivový olej
  • 1 lžička nového koření
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 kg pastiňáku
  • 1,5 kg červených brambor
  • 500 g baby mrkve
  • 300 g mušlí

Postup:

  • Začneme tím, že si chlazenou krůtu vyndáme hodinu předem, aby se zahřála na pokojovou teplotu.
  • Potom se pustíme do přípravy nádivky. Na to si nachystáme pánev a necháme rozehřát trochu oleje.
  • Dáme do ní oloupanou a na jemné kostičky nakrájenou cibuli a necháme zhruba 10 minut za stálého míchání restovat, aby získala zlatavý nádech.
  • Poté přidáme nové koření, nasekané sušené ovoce, ořechy i tymián. Osolíme a opepříme.
  • Za stálého míchání necháme zhruba 2 minutky povařit.
  • Směs přendáme z pánve do misky a necháme úplně vychladnout.
  • Jakmile je směs chladná, přihodíme k ní mleté vepřové maso a strouhanku, kterou si na robotu připravíme z tvrdého chleba.
  • Vše důkladně promícháme a necháme tak 10 minut odstát.
  • Hotovou nádivku rozdělíme napůl. Jednu polovinu necháme do krůty, druhou dáme do malé zapékací formy.
  • Předehřejeme si troubu na 250°C a pustíme se do přípravy samotné krůtičky.
  • Pečlivě jí zbavíme vnitřností, oškubeme zbytky peří a pomocí kuchyňských utěrek osušíme ze všech stran, včetně vnitřku.
  • Česnek oloupeme a prolisujeme do misky.
  • Přidáme změklé máslo, jemně nastrouhanou citronovou kůru, sůl, mletý černý pepř a polovinu nasekaného rozmarýnu a tymiánu.
  • Pořádně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Prsty zajedeme pod kůži na prsou a opatrně oddělíme od masa.
  • Opatrně pak na prsíčka pod kůží aplikujeme máslo a rozetřeme.
  • Pomalu promačkáme kůži, aby se vrátila na původní místo a spojila se s máslem.
  • Dobré je, promačkat nádivku tak, aby se dostala i pod kůži na krku, přičemž krční kůži zastrčíme pod krůtu.
  • Krůtu pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a opatrně promneme kůži tak, aby se vše dobře přichytilo ze všech stran.
  • Citron přepůlíme a vložíme do krůty.
  • Zase 1 cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a dáme na dno pekáče, který ještě předtím pokapeme olejem.
  • Očistíme velké mrkve a spolu s řapíkatým celerem nakrájíme na kousky. Přidáme do pekáče k cibuli.
  • Zeleninu rozprostřeme rovnoměrně po celém dnu pekáče a položíme na ní připravenou krůtu.
  • Podlijeme trochou vody, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 250°C.
  • Jakmile vložíme krůtu dovnitř, zavřeme troubu a ihned snížíme teplotu na 180°C.
  • Pečeme zhruba 3 1/2 hodiny, přičemž v průběhu pečení každých 30 – 40 minut krocana přelijeme šťávou z výpeku.
  • Po 2 1/2 hodinách odstraníme alobal, aby získal povrch tu správnou barvu a smícháme trochu olivového oleje a zbývající bylinky, které důkladně nasekáme a naneseme na povrch krůty.
  • Rozpůlíme mandarinky a přidáme do pekáče kolem krůty k zelenině.
  • Jestli chceme mít jistotu, že je krůta hotová, píchneme nožem do nejtlustší části stehna. Když je v tomto místě krůta pečená, pak je hotová celá.
  • Pokud nebude, necháme ji péct ještě dalších 30 – 40 minut.
  • Krůtu vyndáme a přikryjeme alobalem spolu s trojitou vrstvou utěrek, aby byla v teple, a necháme jí odpočívat.
  • Troubu mezitím nastavíme na 200°C.
  • Brambory a zbývající 2 cibule oloupeme, pastiňák s česnekem očistíme a mrkev oškrábeme.
  • Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu.
  • Vhodíme do ní baby mrkev a necháme 5 minut povařit. Potom vylijeme do cedníku a necháme okapat.
  • Brambory pokrájíme na stejně velké kousky (cca 2 cm) a pastiňák přepůlíme podélně.
  • Vezmeme velký pekáč a do něj postavíme zapékací mísu s nádivkou a druhou větší zapékací mísu, do které dáme brambory, pastiňák, baby mrkev, česnek a cibuli, položíme na pekáč.
  • Podlijeme trochu vodou a necháme péct cca 40 – 45 minut.
  • Mezitím přendáme krůtu na servírovací talíř a pekáč slijeme třeba do pánve.
  • Tuk z pekáče přivedeme k varu na středním ohni.
  • Jakmile je tuk zahřátý, přisypeme mouku a důkladně promícháme.
  • Pomocí dřevěné vařečky opatrně odloupneme vše, co je přilepené na dně pekáče a zalijeme červeným vínem.
  • Necháme přejít varem a přilijeme kuřecí vývar.
  • Trochu stáhneme a vaříme 20 – 25 minut, až dokud nemá omáčka tu správnou konzistenci.
  • Připravíme si servírovací nádobu, dáme na ní síto a přes něj scedíme hotovou omáčku z pánve.
  • Důkladně propasírujeme, aby sítem prošlo všechno, co půjde.
  • Pak už jen stačí vyjmout nádivku se zeleninou z trouby, naporcovat krocana a podávat.
Sváteční pečeně s vůní mandarinek a cibulovo-vepřovou nádivkou.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.