Jste milovníky salátů nebo polévek, ale pořád vám v nich něco chybí? Něco křupavého a jemného? Přidejte krutony!
Tato jednoduchá složka udělá s vašim jídlem zázraky.
V našem článku se dozvíte jak si je nejlépe připravit, jaké pečivo použít, jestli ej usmažit nebo upéct a do jakých receptů je přidat!
Co to jsou krutony?
Krutony jsou malé, křupavé kousky chleba, které byly orestovány nebo opečeny. Používají se jako ozdoba a někdy také k dochucení pokrmů. Název pochází z francouzského slova, které je zdrobnělinou pro kůru.
Existuje několik jídel, která se obvykle podávají s krutony, včetně polévky a salátu. Mohou také tvořit složku nádivky. Neméně obvyklé je jejich použití na ozdobu pokrmu.
Stručná historie krutonů
Spojení polévky a starého chleba začíná mezi lety 500–1500 n. l., kdy se polévka podává s kousky starého chleba.
Název pro „kruton“ se poprvé objevuje ve francouzských novinách v roce 1596.
Krutony, popisované jako „malý kousek chlebové kůrky podávané s polévkou“, se poprvé objevují na scéně ve Francii v 17 století.
Tipy jak správně udělat krutony
Použijte starý chléb
Na druhu chleba použitého k výrobě krutonů nezáleží. Z bílého, žitného, kváskového nebo dokonce banánového chleba lze udělat krutony, nejlépe pokud je starý.
Krájení bochníku starého chleba na kostičky může být náročné, takže chléb nakrájejte na kostky dříve, než úplně ztvrdne, a rozložte jej do rovnoměrné vrstvy na plech, aby oschnul.
Na velikosti nezáleží
Krutony mohou být velké, malé nebo tenké velikost je určena vašimi preferencemi.
Z čeho se nejčastěji krutony připravují
- chleba
- celozrnného pečiva
- bagety
- veky nebo rohlíků
Jak smažit krutony?
Chcete-li vyrobit domácí krutony na pánvi, vhoďte kostičky chleba do pánve s olejem, kde jste si předtím orestovali česnek (plátky česneku odstraňte).
Zahřejte kostičky na středně vysokou teplotu a za stálého míchání každých pár minut opékejte do zlatohněda, asi 10 minut.
Po opečení je dejte do mísy se směsí koření a promíchejte.
Jak upéct krutony v troubě?
Krutony před pečením vhoďte do mísy s olejem a po upečení je znovu promíchejte ve stejné míse, tentokrát s bylinkami a kořením, abyste získali chuť. Stejně jako u popcornu osolte krutony, dokud jsou horká, aby se sůl přilepila.
Krutony rozházejte na plech, aby mezi nimi byl prostor pro cirkulaci vzduchu a při pečení v troubě vznikla jejich křupavost.
Jak udělat krutony z trouby křupavé?
Trik, jak docílit toho, aby byly krutony uvnitř křehké a navenek křupavé, nespočívá v tom, že je upečete na vysokou teplotu a rychle, ale upečete je při nízké teplotě a pomaleji – 150 °C po dobu 10 minut nebo dokud nejsou zlaté, a v polovině pečení je obrátíte.
Jednoduchý recept na krutony
Krutony lze zakoupit již připravené v různých příchutích včetně česneku, bylinek, čedaru, parmezánu a rajčat/bazalky. Lze je připravit i doma z francouzského chleba, bagety, kváskového chleba, briošky nebo obyčejného starého bílého chleba. Obvykle se používá nějaký druh tuku, ať už olivový olej, máslo nebo majonéza, a lze použít další koření, bylinky nebo sýr. Kousky chleba se pak krátce opékají, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Vyberte si libovolnou velikost kostiček, buď je nakrájejte nožem, nebo ručně natrhejte na malé kousky. Je jen důležité, aby byly krutony jednotné velikosti, aby se vařily rovnoměrně
- Ve velké míse je rovnoměrně pokapejte olejem a ochuťte kořením. Poté míchejte, dokud se neobalí
- Vyklopte krutony na plech vyložený pečicím papírem a rozložte do jedné vrstvy
- V polovině pečení krutony jednou obrátíme. Poté pečte, dokud krutony nedosáhnou požadované úrovně křupavosti
- Poté je ihned podávejte. Nebo nechte krutony vychladnout, dokud nedosáhnou pokojové teploty a skladujte v uzavřené nádobě až 2 týdny
Jak krutony okořenit?
- Francouzský chléb a provensálské koření
- Italský chléb a parmazán (použijte 30 g strouhaného sýra)
- Žitný chléb, sůl a pepř
- Focaccia a italské koření
- Kváskový chléb a meat masala
- Kukuřičný chléb a taco koření (kostky chleba budete muset vařit o něco déle, protože chléb je hutná a vlhký – obvykle 20–30 minut).
- Kukuřičný chléb a kreolské koření
Recepty s krutony
Saláty – budou chutnat všude, kde chcete přidat křupavost, ale zejména s tímto salátem Caesar, potom také v kapustovém salátu, snadným tuňákovým salátem a quinoa avokádovým salátem. |
Polévky – zejména v této rajčatové polévce nebo tomto lahodném gazpachu. Krutony skvěle chutnají v polévkách, jako je thajská polévka ze zeleného hrášku, krémová oříšková a mrkvová polévka nebo kokosovo dýňová polévka s kari. |
Míchaná vejce – vynechte toast a přidejte hrst krutonů. |
Nádivky a zapečené pokrmy – když nemáte strouhanku, můžete místo toho použít krutony nebo je rozdrtit a obalit v nich maso. |
Wrapy – přidejte je do těchto mexických tortilly k salátu. |
Jak skladovat domácí krutony?
Krutony uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 2 týdnů nebo zmrazte po dobu až 2 měsíců. Chcete-li použít, pečte zmrazené krutony na plechu při 120 ° C, dokud se nerozmrazí a nebudou křupavé.