Tyto vepřové empanadas na kubánský způsob jsou plněné chutnou směsí zeleniny, která se používá v Latinské Americe. Jsou skvělé na snídani, brunch nebo jako polední svačina.
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
- 1 mrkev (nadrobno nakrájená)
- 1 celerové žebro (nakrájené na jemné kostičky)
- 2-3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ¼ lžičky kmínu
- ¼ lžičky sušeného oregana
- 500 g mletého vepřového masa
- 30 ml bílého vína
- 250 g rajčatové omáčky
- 2 lžíce hovězího vývaru
- 60 g vypeckovaných oliv (rozpůlených nebo nakrájených)
- 10 koleček Empanada
- 1 vejce rozšlehané
Postup
- Zahřejte olivový olej ve velké pánvi na střední teplotu.
- Přidejte cibuli, mrkev a celer. Vařte asi 5 minut, dokud cibule nezezlátne, za častého míchání.
- Přidejte česnek a za častého míchání vařte 1 minutu.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou, přidejte na pánev mleté vepřové maso, sůl, pepř, kmín a oregano.
- Promíchejte, aby se ingredience dobře spojily a vařte 6 minut, za občasného míchání.
- Přidejte víno a vařte asi 1-2 minuty, dokud se většina tekutiny neodpaří, často míchejte.
- Snižte teplotu na střední. Přidejte rajčatovou omáčku, hovězí vývar a olivy, promíchejte, aby se spojily.
- Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte picadillo přibližně 15-20 minut, dokud se většina tekutiny neodpaří. Občas promíchejte. Udržujte na mírnou teplotu.
- Pokud je picadillo po uplynutí doby vaření stále příliš šťavnaté, odkryjte pánev a nechte několik minut vařit.
- Sundejte pánev z plotny a nechte ji vychladnout.
- Vyložte několik plechů pečicím papírem, na které umístíte empanády.
- Připravte si malou misku s rozšlehaným vejcem.
- Doprostřed empanady přidejte 2 vrchovaté polévkové lžíce picadillo.
- Okraje těsta navlhčete vajíčkem a kolečko přeložíme napůl, okraje k sobě jemně přitlačíme.
- Pomocí vidličky přitlačte okraje k sobě a zajistěte utěsnění.
- Vložte empanádu na vyložený plech a opakujte se zbytkem ingrediencí.
- Zahřejte olej na středně vysokou teplotu.
- Přidejte 1-2 empanády, v závislosti na velikosti pánve. Smažte je 1-2 minuty dozlatova z obou stran.