Kulajda je hustá polévka zjemněná smetanou a podávaná s vejcem.
Má jemně nakyslou chuť a je doplněna koprem.
Jelikož se opravdu sytá, jako hlavní chod můžete zvolit i něco lehčího.
Existuje v mnoha obměnách, a tak vám můžeme přinést novou inspiraci.
Který z receptů byste vyzkoušeli vy?
A kde se vzalo slovo kulajda? Přesný původ není znám. Existují vlastně dvě rozdílné teze, které se pojí k jihočeské tradici. Jednou z nich je, že je tato polévka pojmenována podle jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové, tedy přesněji řečeno zkomolením jejího jména. Druhá z nich pak toto pojmenování vykládá jako jihočeský název pro zahuštění polévky jíškou.
Máte rádi pokrmy z kopru? Pak budete i mimo kulajdy určitě milovat i jiné nejznámější koprové pokrmy. Nebo se můžete mrknout i na recept na koprovou polévku s vejcem.