Skvělá alternativa k oblíbeným masovým kuličkám. Zeleninové kousky se opečou na pánvi a pak se přelijí jednoduché omáčkou. Výsledkem je chutný hlavní chod, který si zamilují nejen vegetariáni.
Ingredience
Na zeleninové kuličky (cca 20 kusů)
- 400 g lilku
- 70 g strouhanky
- 50 g strouhaného sýru Grana Padano
- 1 stroužek česneku
- čerstvá petrželka
- olivový olej
- sůl, pepř
Na omáčku
- 500 g rajského protlaku
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sůl
- bazalka na ozdobu
Postup
- V malém hrnci rozehřejte olej s celým stroužkem česneku.
- Přilijte rajský protlak, malé množství vody a sůl.
- Promíchejte a vařte přiklopené pokličkou na mírném ohni asi 20 minut.
- Mezitím si nakrájejte omytý lilek, nejprve na plátky, poté na proužky a nakonec na kostičky.
- Na pánvi s nepřilnavým povrchem osmahněte na troše oleje prolisovaný stroužek česneku, přidejte lilek a osolte.
- Lilek smažte na prudkém plameni za častého míchání asi 10 minut.
- Když jsou lilky měkké a orestované, vyjměte je z pánve do mísy a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí přidejte strouhanku, nastrouhaný sýr Grana Padano, nasekanou petrželku a dochuťte solí a pepřem.
- Rukama vše důkladně prohněťte, abyste získali měkkou a kompaktní směs.
- Vytvarujte kuličky o velikosti přibližně vlašského ořechu.
- Na stejné pánvi, na které jste smažili lilky, rozehřejte ještě trochu oleje, vložte do něj kuličky smažte je asi 5 minut.
- V průběhu smažení pánví pohybujte tak, aby se kuličky osmažili ze všech stran.
- Když jsou rovnoměrně osmažené, přidejte rajskou omáčku a krátce promíchejte.
Podávejte s rýží ozdobené lístky čerstvé bazalky.