Kuličky z lilku v rajské omáčce

Kuličky z lilku v rajské omáčce
Příprava: 45 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 4

Skvělá alternativa k oblíbeným masovým kuličkám. Zeleninové kousky se opečou na pánvi a pak se přelijí jednoduché omáčkou. Výsledkem je chutný hlavní chod, který si zamilují nejen vegetariáni.

Ingredience

Na zeleninové kuličky (cca 20 kusů)

  • 400 g lilku
  • 70 g strouhanky
  • 50 g strouhaného sýru Grana Padano
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá petrželka
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Na omáčku

  • 500 g rajského protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • bazalka na ozdobu

Postup

  • V malém hrnci rozehřejte olej s celým stroužkem česneku.
  • Přilijte rajský protlak, malé množství vody a sůl.
  • Promíchejte a vařte přiklopené pokličkou na mírném ohni asi 20 minut.
  • Mezitím si nakrájejte omytý lilek, nejprve na plátky, poté na proužky a nakonec na kostičky.
  • Na pánvi s nepřilnavým povrchem osmahněte na troše oleje prolisovaný stroužek česneku, přidejte lilek a osolte.
  • Lilek smažte na prudkém plameni za častého míchání asi 10 minut.
  • Když jsou lilky měkké a orestované, vyjměte je z pánve do mísy a nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí přidejte strouhanku, nastrouhaný sýr Grana Padano, nasekanou petrželku a dochuťte solí a pepřem.
  • Rukama vše důkladně prohněťte, abyste získali měkkou a kompaktní směs.
  • Vytvarujte kuličky o velikosti přibližně vlašského ořechu.
  • Na stejné pánvi, na které jste smažili lilky, rozehřejte ještě trochu oleje, vložte do něj kuličky smažte je asi 5 minut.
  • V průběhu smažení pánví pohybujte tak, aby se kuličky osmažili ze všech stran.
  • Když jsou rovnoměrně osmažené, přidejte rajskou omáčku a krátce promíchejte.

Podávejte s rýží ozdobené lístky čerstvé bazalky.

Rajská omáčka s lilkovými kuličkami.
zdroj: bottegadicalabria.it

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.