Jestli existuje populární omáčka, která by neměla chybět v žádné kuchyni, pak je to jednoznačně barbecue. Má svou specifickou a zcela nezaměnitelnou chuť i aroma. V kombinaci s kuřecím masem je naprosto super.
Ingredience:
- 1 celé kuře (1 400 až 1 600 g)
- Mořská sůl
- Mletý černý pepř
- 1/2 hrnku klasické barbecue omáčky
Postup:
- Začneme tím, že nahřejeme gril a nachystáme si ho pro tzv. nepřímé grilování.
- Nahřáté uhlí rozhrneme do stran, aby se ve středu grilu utvořilo méně rozpálené místo.
- Kuře opláchneme ze všech stran i uvnitř a důkladně osušíme pomocí kuchyňských papírových utěrek.
- Osolíme, opepříme a položíme do střední části roštu prsíčky nahoru.
- Zaklopíme víkem a necháme grilovat zhruba 1 a půl hodiny.
- Zhruba v polovině pečení kuře otočíme a grilujeme z druhé strany.
- Hlavně je potřeba udržovat po celou dobu dostatečně rozpálený gril, takže v průběhu grilování doplňujeme pár hrstí dřevěného uhlí.
- Asi 15 minut před koncem pečení odklopíme znovu gril a potřeme kuře omáčkou barbecue z obou stran.
- Poté zaklopíme víko, a ještě necháme zbývajících 15 minut grilovat.
- Důležité je, aby mělo maso v nejsilnější části stehna teplotu 160°C.
- Když je kuře hotové, přendáme ho z grilu, zakryjeme alobalem a necháme ještě 20 minut odpočívat.
- Potom jej můžeme servírovat.