Drůbež, která se peče vcelku je vždy zárukou skvělého oběda a pokud k tomu ještě uděláme například knedlíky se zelím, pak je to ta pravá božská mana.
Ingredience:
- 1 celé kuře (hmotnost cca 2 000 – 2 500 g)
- Sůl podle chuti
- Mletý černý pepř
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 4 chemicky neošetřené citrony
- 3 palice česneku
- 30 g rozpuštěného másla
- 225 g slaniny
- 240 ml bílého vína
- 120 ml kuřecího vývaru
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, vyčistíme kuře od drobů a důkladně opláchneme ze všech stran i uvnitř.
- Do dutiny vložíme propláchnutý tymián, omytý citron a 2 přepůlené palice česneku.
- Povrch kuřete potřeme rozpuštěným máslem a posypeme solí i pepřem.
- Pomocí provázku k sobě spojíme stehna a křidýlka zasuneme špičkami pod kuře.
- Rozkrojíme citrony na čtvrtky a rozložíme kolem kuřete v pekáči.
- Poté přes kuře položíme slaninu a pekáč vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme 1 hodinu, pak dáme pryč slaninu a dáme péct na dalších 30 minut.
- Jakmile se odpaří šťávy, přendáme kuře na talíř a zakryjeme alobalem.
- Z pekáče odebereme přebytečný tuk, aby tam zůstaly jen tak 2 – 3 polévkové lžíce a přilijeme víno s kuřecím vývarem.
- Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, aby se aspoň polovina odpařila.
- Kuře nakrájíme a rozprostřeme na talíře. Maso ozdobíme slaninou, pečeným česnekem a tymiánem, k tomu přihodíme kousek citronu a zakápneme omáčkou.
- Jako příloha je perfektní bramborová kaše.