Povyšte své pečené kuře o minimálně dva levely výše! Nádivka ze sušených švestek, slaniny, vlašských ořechů a šalvěje mu dodá úplně nový rozměr. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 2 malá (asi 800 g každé) celá čerstvá kuřata
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 velké brambory, nakrájené na čtvrtky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 1 šálek kuřecího vývaru
- dušený hrášek k podávání
- fazole v páře, k podávání
Na nádivku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 plátky slaniny, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 70 g čerstvé strouhanky (vyrobené z den starého chleba)
- 95 g vypeckovaných sušených švestek, nahrubo nasekaných
- 35 g opražených vlašských ořechů, hrubě nasekaných
- 2 lžíce najemno nasekané šalvěje
- 1 vejce, lehce rozšlehané
Postup
- Na přípravu nádivky rozehřejte olej na střední pánvi na středním plameni.
- Přidejte cibuli, slaninu a česnek a restujte za stálého míchání 5 minut nebo dokud cibule nezměkne.
- Odstraňte z ohně a nechte 5 minut vychladnout.
- Přeneste do střední misky.
- Přidejte strouhanku, sušené švestky, vlašské ořechy, šalvěj a vejce a míchejte, aby se vše spojilo.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Kuřecí dutiny opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
- Osušte papírovou utěrkou zevnitř i zvenku.
- Lžící vložte nádivku mezi kuřecí dutiny.
- Nohy svažte k sobě kuchyňským provázkem.
- Vložte do pekáče.
- Rovnoměrně zakápněte polovinou oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Brambory dejte do mísy a pokapejte zbylým olejem.
- Dochuťte solí a pepřem a jemně promíchejte.
- Rozložte brambory kolem kuřat.
- Pečte v předehřáté troubě 45 minut.
- Vyjměte z trouby.
- Přesuňte kuřata a brambory na servírovací talíř.
- Tekutinu z pekáče přendejte do hrnce a dejte na sporák na vysoký plamen.
- Přidejte mouku a vařte za stálého míchání 2 minuty.
- Přidejte víno a přiveďte k varu.
- Přilijte kuřecí vývar a za stálého míchání vařte 3–4 minuty nebo dokud se omáčka nevyvaří a nezhoustne.
- Omáčku ihned podávejte s kuřecím masem a bramborami.
- Podle chuti servírujte také s hráškem a fazolemi.
Vyzkoušejte i naše další recepty na nádivku na Velikonoce jako od babičky (s masem i bez masa)!