Kuře s nádivkou ze sušených švestek a ořechů

Kuře s nádivkou ze sušených švestek a ořechů

Povyšte své pečené kuře o minimálně dva levely výše! Nádivka ze sušených švestek, slaniny, vlašských ořechů a šalvěje mu dodá úplně nový rozměr. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 2 malá (asi 800 g každé) celá čerstvá kuřata
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 velké brambory, nakrájené na čtvrtky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • dušený hrášek k podávání
  • fazole v páře, k podávání

Na nádivku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 plátky slaniny, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 70 g čerstvé strouhanky (vyrobené z den starého chleba)
  • 95 g vypeckovaných sušených švestek, nahrubo nasekaných
  • 35 g opražených vlašských ořechů, hrubě nasekaných
  • 2 lžíce najemno nasekané šalvěje
  • 1 vejce, lehce rozšlehané

Postup

  • Na přípravu nádivky rozehřejte olej na střední pánvi na středním plameni.
  • Přidejte cibuli, slaninu a česnek a restujte za stálého míchání 5 minut nebo dokud cibule nezměkne.
  • Odstraňte z ohně a nechte 5 minut vychladnout.
  • Přeneste do střední misky.
  • Přidejte strouhanku, sušené švestky, vlašské ořechy, šalvěj a vejce a míchejte, aby se vše spojilo.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Kuřecí dutiny opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
  • Osušte papírovou utěrkou zevnitř i zvenku.
  • Lžící vložte nádivku mezi kuřecí dutiny.
  • Nohy svažte k sobě kuchyňským provázkem.
  • Vložte do pekáče.
  • Rovnoměrně zakápněte polovinou oleje a dochuťte solí a pepřem.
  • Brambory dejte do mísy a pokapejte zbylým olejem.
  • Dochuťte solí a pepřem a jemně promíchejte.
  • Rozložte brambory kolem kuřat.
  • Pečte v předehřáté troubě 45 minut.
  • Vyjměte z trouby.
  • Přesuňte kuřata a brambory na servírovací talíř.
  • Tekutinu z pekáče přendejte do hrnce a dejte na sporák na vysoký plamen.
  • Přidejte mouku a vařte za stálého míchání 2 minuty.
  • Přidejte víno a přiveďte k varu.
  • Přilijte kuřecí vývar a za stálého míchání vařte 3–4 minuty nebo dokud se omáčka nevyvaří a nezhoustne.
  • Omáčku ihned podávejte s kuřecím masem a bramborami.
  • Podle chuti servírujte také s hráškem a fazolemi.
Pečená kuřata plněná švestkovou nádivkou v pekáči.
www.taste.com.au

Vyzkoušejte i naše další recepty na nádivku na Velikonoce jako od babičky (s masem i bez masa)!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.