Kuře upečené na medu

Kuře upečené na medu

 Inspirací pro tento recept je jednoznačně pekingská kachna. Kombinace sladkého medu a sójové omáčky vznikne nezaměnitelná chuť, která si získá vaši pozornost.

Příprava není nijak složitá, ale výsledný pokrm je vynikající. Množství vystačí na pořádně velkou rodinnou večeři či oběd.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku medu
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 3 celá kuřata (každé o hmotnosti 1 500 g)
  • Sůl
  • 10 větších snítek rozmarýnu
  • 12 stroužků česneku
  • 1 citron

Postup:

  1. Česnek oloupeme a nožem rozdrtíme na prkénku.
  2. Citron důkladně omyjeme a rozdělíme na 12 stejných dílků.
  3. Troubu si předehřejeme na 225°C a mřížku dáme do střední části.
  4. Připravíme si malou misku, do které dáme med, citronovou šťávu a sójovou omáčku.
  5. Důkladně zamícháme a zatím odložíme stranou.
  6. Kuřata osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami a položíme do velkého pekáče tak, že špičky křídel zasuneme pod ně.
  7. Osolíme ze všech stran a nezapomeneme také na dutinu.
  8. Do dutiny pak zastrčíme 3 snítky rozmarýnu, 3 rozdrcené stroužky česneku a 4 kousky nakrájeného citronu.
  9. Dvě třetiny medové směsi rozetřeme po kuřatech a plech poté vložíme do trouby.
  10. Pečeme 30 – 45 minut podle typu trouby.
  11. Poté snížíme teplotu na 200 stupňů, vyjmeme pekáč a kuřata otočíme.
  12. Stranu, která je teď nahoře, potřeme zbývající medovou glazurou.
  13. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 60 minut.
  14. Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 150°C a necháme ještě 15 minut péct.
  15. Nakonec kuřata vyjmeme z trouby, odložíme na kuchyňskou linku, zakryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočívat.
  16. Poté naporcujeme a servírujeme.
Medová kuřata na pekingský způsob.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.