Inspirací pro tento recept je jednoznačně pekingská kachna. Kombinace sladkého medu a sójové omáčky vznikne nezaměnitelná chuť, která si získá vaši pozornost.
Příprava není nijak složitá, ale výsledný pokrm je vynikající. Množství vystačí na pořádně velkou rodinnou večeři či oběd.
Ingredience:
- 1/2 hrnku medu
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 3 celá kuřata (každé o hmotnosti 1 500 g)
- Sůl
- 10 větších snítek rozmarýnu
- 12 stroužků česneku
- 1 citron
Postup:
- Česnek oloupeme a nožem rozdrtíme na prkénku.
- Citron důkladně omyjeme a rozdělíme na 12 stejných dílků.
- Troubu si předehřejeme na 225°C a mřížku dáme do střední části.
- Připravíme si malou misku, do které dáme med, citronovou šťávu a sójovou omáčku.
- Důkladně zamícháme a zatím odložíme stranou.
- Kuřata osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami a položíme do velkého pekáče tak, že špičky křídel zasuneme pod ně.
- Osolíme ze všech stran a nezapomeneme také na dutinu.
- Do dutiny pak zastrčíme 3 snítky rozmarýnu, 3 rozdrcené stroužky česneku a 4 kousky nakrájeného citronu.
- Dvě třetiny medové směsi rozetřeme po kuřatech a plech poté vložíme do trouby.
- Pečeme 30 – 45 minut podle typu trouby.
- Poté snížíme teplotu na 200 stupňů, vyjmeme pekáč a kuřata otočíme.
- Stranu, která je teď nahoře, potřeme zbývající medovou glazurou.
- Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 60 minut.
- Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 150°C a necháme ještě 15 minut péct.
- Nakonec kuřata vyjmeme z trouby, odložíme na kuchyňskou linku, zakryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočívat.
- Poté naporcujeme a servírujeme.