Kuřecí jako z pomalého hrnce

Kuřecí jako z pomalého hrnce

Není nic lepšího, než když se celá rodina sejde u nedělního oběda. Při takové příležitosti není na škodu, připravit vždy něco nového, chutného a hlavně snadného, co se vám nepřipálí, když se náhodou člověk zapomene či zapovídá s ostatními příbuznými.

Toho se nemusíme bát díky velmi pomalému pečení. Kromě oběda to může klidně být i perfektní večeře. Toto kuře skvěle chutná s pečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Ingredience:

  • 1 celé kuře o hmotnosti cca 1 400 g
  • Šťáva a kůra z 2 chemicky neošetřených citronů
  • 2 celé citrony
  • 1 palice česneku
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 1 svazek šalvěje
  • 150 g slaného másla
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Postup:

  1. Kuře necháme aspoň půl hodinky zteplat na pokojovou teplotu.
  2. Pomocí kuchyňských papírových utěrek jej pečlivě osušíme.
  3. Předehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si misku.
  4. Do té dáme 50 g změklého másla, kůru z citronů, 2 stroužky česneku a otrhané lístky z několika snítek tymiánu.
  5. Přidáme ještě 4 nasekané listy šalvěje a odložíme zatím na stranu.
  6. Vnitřek kuřete osolíme a trochu opepříme.
  7. Do citronu uděláme vidličkou několik děr a vložíme do dutiny kuřete.
  8. K tomu dáme dvě třetiny šalvěje, 8 snítek tymiánu a 4 stroužky česneku, který není nutné loupat, jen ho trochu nožem zmáčkneme.
  9. Vezmeme lžíci nebo můžeme i rukou a nadzvedneme opatrně kůži na prsou.
  10. Pod kůži natřeme připravené ochucené máslo s citronem, co nejdál to půjde a kůži znovu přitlačíme.
  11. Zbývající máslovou směs natřeme na povrch kuřete.
  12. Do malé pánve pak dáme 100 g másla a necháme rozpustit.
  13. Přilijeme šťávu ze dvou citronů, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky a znovu pár větviček tymiánu a nasekané šalvějové listy.
  14. Důkladně zamícháme, aby se vše spojilo, a pomocí kuchyňské injekce vstříkneme zhruba polovinu směsi na několika místech přímo do masa.
  15. Kdo injekci nemá, tenhle krok jednoduše vynechá.
  16. Kuře položíme stranou s prsy dolů do vyššího pekáčku a kolem něj rozložíme zbytky bylinek, plátky citronu a nepoužité stroužky česneku.
  17. Trochu podlijeme, zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby.
  18. Pečeme zhruba 2 hodiny a 50 minut před koncem pečení rozpustíme zbytek ochuceného másla.
  19. Vyjmeme pekáč z trouby, odstraníme alobal a kuře otočíme prsíčky nahoru.
  20. Přelijeme rozpuštěným máslem a vložíme zpět do trouby.
  21. Stáhneme teplotu cca na 140°C a necháme ještě dalších 60 – 80 minut péct, aby mělo křupavou kůrčičku.
  22. Po upečení kuře vyjmeme z trouby, zakryjeme znovu alobalem a necháme tak 15 minut odpočívat.
  23. Pak už jen stačí naservírovat a podávat.
Pomalu pečené kuře s citronem, bylinkami a česnekem.
Zdroj: https://slowthecookdown.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.