Kari, žlutě zbarvené koření, které dodává pokrmům specifickou chuť i vůni.
Typické je zejména pro indickou a thajskou kuchyni.
Inspirujte se našimi originálními recepty na kuřecí na kari!
Uvařte si ho jemné i pikantní, s rýží i dalšími přílohami.
Příprava je velmi jednoduchá a nezabere více než půl hodiny.
Naše recepty
Kari a jeho tajemství
Název kari je evropským pojmenováním, které se vžilo v době, kdy byla Indie kolonií Velké Británie. Jde vlastně o směs koření, jejíž nejdůležitější součástí je kurkuma, koriandr a římský kmín. Z dalších koření pak směs většinou obsahuje též pepř, kardamon, zázvor, skořici, muškát, česnek a chilli. V asijských zemích se kari jako směs koření většinou vyrábí jen na export, místní obyvatelé používají jednotlivá koření.
Kari lze použít mnoha způsoby. Používá se nejen při přípravě masa, ale též zeleninových jídel, omáček a polévek. Díky svému jedinečnému složení je bohaté také na nejrůznější vitamíny a minerály.
Několik triků pro dokonalé kuřecí na kari
- Koření nejprve opečte na rozpáleném tuku, teprve poté přidejte cibuli, česnek a podobně.
- Vařte spíše na nižší a střední teplotu a jednotlivé ingredience přidávejte pomalu a postupně.
- Z kuřecího masa se nejčastěji používají kuřecí prsa. Stejně dobře ale můžete použít i další části, jako například stehna. Nezapomeňte z veškerého masa vždy odstranit kůži.
- Pokud přidáváte do kuřecího na kari též rajčata v jiné formě než pyré, vždy je nejprve spařte, oloupejte a odstraňte z nich jadérka.
- Součástí správného kari pokrmu je kokosové mléko, smetana nebo jogurt.
- Čerstvé bylinky, zejména koriandr, vždy přidávejte až do hotového pokrmu.