Pikantní chorizo, kuře a tři druhy mořských plodů – krevety, mušle a srdcovky se snoubí s rýží a šafránem v tento recept na prvotřídní španělskou paellu. A ze Španělská se můžete přesunout rovnou k sousedům, uvařte si toto tradiční italské rizoto.
Co budeme potřebovat
- 150 g choriza
- 1 malá cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 1 stroužek česneku
- 100 g konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
- 1 šálek rýže
- špetka šafránu
- 720 ml vody
- sůl
- černý pepř
- 30 ml panenského olivového oleje
- 500 g krevet
- 30 ml suchého bílého vína
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 250g mušlí
- 250 g srdcovek
- 300 g nakrájeného vařeného kuřete
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 jarní cibulka
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V pánvi vařte chorizo na mírnou teplotu, dokud nezhnědne asi 4 minuty.
- Přidejte cibuli a česnek a vařte za stálého míchání, dokud nezměknou a nezačnou hnědnout, 8 minut.
- Vmíchejte rajčata, rýži, šafrán a vodu.
- Dochuťte solí a pepřem a zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
- Přikryjte a vařte na mírnou teplotu bez míchání, dokud není rýže al dente a tekutina se nevstřebá, asi 15 minut.
- Ve velké pánvi rozehřejte 30 ml olivového oleje, dokud se nezačne třpytit.
- Krevety osolte a opepřete, přidejte je na pánev a vařte na vysoké teplotě, jednou otočte, dokud nebudou růžové a propečené, asi 3 minuty.
- Pomocí děrované lžíce přendejte krevety k rýži.
- Vymažte pánev trochou oleje. Zalijte vínem a citronovou šťávou. Přidejte mušle a srdcovky, přikryjte a vařte, dokud se mušle neotevřou, asi 3 minuty.
- Přidejte mušle a srdcovky a tekutinu, kterou pustí na rýži.
- Uvařené kuře vmícháme do rýže. Přikryjte a pečte v troubě asi 5 minut, dokud se paella neprohřeje.
- Ozdobte petrželkou a jarní cibulkou, pokapejte lžící olivového oleje a podávejte.