Kuře je snad nejpoužívanější maso vůbec, protože se hodí v podstatě na všechno. Důležité je, aby nebyl pokrm vysušený a měl lahodnou chuť. Tento recept je vynikající, a přitom jeho příprava zabere jen minimum času. Česnek a zelená cibulka jsou dokonalou poslední tečkou.
Ingredience:
- 700 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička oregana
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička sušeného koriandru
- 2 + 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
Na houbovou omáčku
- 1 polévková lžíce čerstvého nesoleného másla
- 350 g čerstvých žampionů
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 3 nakrájené jarní cibulky
- 2 nasekané stroužky česnekus
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- čerstvý petržel na ozdobu
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 200°C, protože nám poskytne skrýš pro kuře, aby během přípravy nevystydlo.
- Kuřecí prsa překrojíme vodorovně na polovinu, aby se utvořil takový tenčí řízek.
- Osušíme pomocí papírových kuchyňských utěrek a poté osolíme i opepříme.
- V misce smícháme oregano, papriku, koriandr a kuřecí kousky v této směsi z obou stran obalíme.
- Do velké pánve dáme zahřát první dvě lžíce olivového oleje a jakmile je připravený, vložíme do něj řízky a opečeme z obou stran. Z každé zhruba 3 – 4 minuty.
- Jakmile opečeme všechny kousky kuřete, dáme je do malého pekáčku nebo na žáruvzdorný talíř a vložíme do předehřáté trouby.
- Potom přilijeme zbývající dvě lžíce olivového oleje do pánve, přidáme máslo a rozpustíme.
- Přihodíme houby a restujeme po dobu 5 minut.
- Zalijeme vývarem, posypeme zelenou cibulkou, česnekem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
- Kuře vyjmeme z trouby, vložíme zpět do pánve, necháme 1 minutu prohřát a můžeme ihned servírovat.
Tip: Kdo chce, může ještě omáčku zjemnit pomocí zakysané smetany nebo husté smetany ke šlehání.