Toto je nejlepší recept na pečené kuřecí prso v krémové omáčce ze slaniny s cibulí, česnekem, s přídavkem sladkého hrášku a žampionů. Nemůžeme ho zařadit do kolonky „zdravé jídlo“, ale za ty kalorie rozhodně stojí! Dokonalé jídlo, které servírujeme přes nadýchanou basmati rýži!
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce řepkového nebo olivového oleje
- 300 g kuřecích prsa s kůží (nakrájená na kostky)
- 3 plátky uzené slaniny
- 2 střední cibule (nakrájené nadrobno)
- 3 velké stroužky česneku (nasekané)
- 3 lžíce hladké mouky
- Kostka kuřecího vývaru (rozpuštěná ve 300 ml vroucí vody)
- 100 ml mléka (plnotučného nebo polotučného)
- 200 ml smetany na vaření
- 8 žampionů (nakrájených na tenké plátky)
- 150 g mraženého hrášku
- Petrželka (jemně nasekaná)
- Černý pepř
- Basmati rýže (k podávání)
Postup
- Zahřejeme lžičku oleje ve velké pánvi na mírnou teplotu
- Přidáme slaninu a několik minut jí opékáme, dokud nezačne křupat a nepustí trochu tuku
- Poté do pánve přidáme cibuli a vaříme 5–10 minut, dokud nezačnou měknout a nezprůhlední
- Nakonec přidáme česnek a vaříme další minutu nebo dvě
- Slaninu, cibuli a česnek z pánve vyjmeme a dáme zatím stranou
- Trochu zvýšíme teplotu a do pánve přidáme zbývající olej
- Jakmile se zahřeje, začneme kůží dolů několik minut, smažit kuřecí kousky, dokud nebudou úplně zatažená a nezačnou hnědnout
- Slaninu, cibuli a česnek vrátíme do pánve a vmícháme 3 lžíce mouky, dokud není vše obalené
- Pomalu a po troškách přiléváme mléko
- S každým přidáním dobře promícháme
- Poté to samé uděláme s kuřecím vývarem
- Dále do pánve přidáme nakrájené houby a hrášek
- Omáčku vaříme 5–10 minut, dokud nezačne houstnout
- Nakonec vmícháme smetanu a prohřejeme
- Poté přidáme nasekanou petrželku a bohatě dochutíme čerstvě mletým černým pepřem.
- Kuřecí kousky supreme podáváme s nadýchanou basmati rýží, dušenou zeleninou nebo křupavým chlebem