Nemáte čas, ale potřebujete připravit teplou večeři?
Potom sáhněte po těchto receptech na kuřecí soté.
Proč je to nejlepší technika vaření se můžete dozvědět na konci článku.
Naše recepty
Co je to soté?
Soté/restování/opékání je metoda vaření jídla suchým teplem, která využívá malé množství oleje nebo tuku v mělké pánvi při relativně vysoké teplotě.
Sauté pochází z francouzského slovesa sauter, což znamená „skákat“. Skákání se týká způsobu, jakým kousky jídla na pánvi přeskakují, když je vlhkost vytlačována vysokým teplem pánve a oleje.
Druhy jídel k restování
Prakticky všechna jídla lze restovat až na výjimky.
Kupříkladu jehněčí kýta nebo hrudí, které potřebují dušení delší dobu, není adeptem na restování. Dokonce i jemné steaky, které jsou tlusté přes 3 cm, lze nejprve opéct na pánvi a poté dokončit v troubě. Opékání je lepší metoda pro tenčí kusy masa, jako jsou ryby, telecí, vepřové a kuřecí řízky, nebo maso nakrájené na menší kousky nebo nudličky.
Dusit lze jakoukoli zeleninu, zejména jemnější zeleninu: zelené fazolky, chřest, houby, cuketu a papriku.
Tvrdší odrůdy, jako jsou brambory a jiná kořenová zelenina, může být potřeba předem nakrájet na menší kousky nebo předvařit ve vroucí vodě. Mějte na paměti, že restování je rychlé vaření, takže jídlo musí být malé a dostatečně křehké, aby byl střed hotový, než zhnědne vnější strana.
Výhody soté
Čas: Možná neexistuje rychlejší způsob, jak uvařit večeři, protože restování používá relativně vysokou teplotu k rychlému opékání masa a zeleniny.
Chuť: Vysoká teplota znamená více chuti.
Textura: Metoda vaření suchým teplem umožňuje rychlé vaření jídla, aniž by se změnilo na kašovitou.
Výživa: Restování zahrnuje použití malého množství oleje k vaření jídla v krátkém čase, přičemž si zachovává živiny.