Úžasný zimní pokrm z jedné pánve, který vás skvěle zasytí i zahřeje. Kombinace pečených kuřecích stehen, sladkého červeného zelí a šťouchaným máslových fazolí s česnekem je naprosto neodolatelná!
Co budete potřebovat
- 2 kuřecí stehna
- slunečnicový olej
- 1 kostka zeleninového bujonu
- polovina velké hlávky červeného zelí
- 1 červená cibule
- 1 hruška
- ½ tyčinky skořice
- ½ lžičky jalovcových bobulí
- 1 badyán
- 1 lžička nového koření
- 2 lžičky třtinového cukru
- 60 ml červeného vína
- 4 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1 plechovka máslových fazolí
- sůl a pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Kuřecí stehna potřete trochou oleje a dobře je ochuťte solí a pepřem.
- Dejte do trouby na pekáč péct na 20 minut.
- Mezitím kostku vývaru smíchejte s 250 ml vroucí vody.
- Míchejte, dokud se nerozpustí.
- Zelí rozpulte a řezem ve tvaru V odstraňte tuhý středový kořen.
- Polovinu zelí nakrájejte nadrobno.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli.
- Hrušku i se slupkou nastrouhejte.
- Cibuli s nastrouhanou hruškou smíchejte ve velké pánvi vhodné do trouby se zelím, skořicí, jalovcem, badyánem, novým kořením, cukrem, vínem a vývarem.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Kuřecí stehna vyndejte z trouby a vložte do směsi z červeného zelí.
- Zakryjte pánev poklicí nebo těsně přiléhající vrstvou alobalu.
- Snižte teplotu trouby na 190 °C a pečte 40 minut.
- Zatímco se maso peče, oloupejte stroužky česneku, vložte je do hrnce s bobkovým listem a jen trochu podlijte vodou.
- Mírně duste 20 minut, dokud česnek úplně nezměkne.
- Máslové fazole sceďte a propláchněte.
- Přidejte je do hrnce s česnekem a vařte za mírného míchání, dokud se úplně nezahřejí, asi 5 minut.
- Slijte přebytečnou vodu, odstraňte bobkový list a vidličkou nebo šťouchadlem na brambory rozmačkejte česnek a fazole na hrubou kaši.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Vyndejte pokrm z trouby a dochuťte zelí podle svých představ.
- Kuřecí stehna podávejte na spoustě zelí s rozmačkanými fazolemi jako přílohou.