Tento recept na butter chicken je jedno z nejjednodušších indických kari jídel na přípravu. Máslová kuřecí omáčka je tak dobrá, že ji budete chtít jíst každý den!
Co budeme potřebovat
Na maso
- 75 ml řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 3 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- Koření garam masala (podle chuti)
- špetka chilli
- 600 g kuřecích stehen (nakrájených na kostičky)
- Lžíce oleje
- 20 g másla
- Cibuli
- 410 g drcených rajčat
- 150 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany ne šlehání
Na naan
- 4 g droždí v prášku
- 125 ml teplé vody
- 15 g bílého cukru
- 30 ml plnotučného mléka
- Vejce
- 2 lžičky soli
- 270 g hladké mouky
- 30 g ghí
Postup
- V míse si smícháme jogurt, česnek, zázvor, kmín, koriandr, garam masala a chilli prášek
- Misku přikryjeme a umístíme jí na 2 hodiny do lednice
- Mezitím si připravíme naan chléb
- Na kvásek si smícháme droždí s teplou vodou a cukrem v menší misce
- Tu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 10 minut odpočívat na teplém místě
- Ušleháme si vejce s mlékem
- Mouku si samostatně prosejeme do samostatné mísy a přidáme sůl
- Přidáme mokré ingredience a v mouce uděláme důlek
- Do toho posléze vlijeme hotový kvásek a přidáme vyšlehané vejce s mlékem
- Těsto začneme zpracovávat a hníst
- Když je těsto z větší části zpracované, vytvoříme z něj kouli a mísu přikryjeme utěrkou
- Mísu s těstem tak o uložíme na teplé místo a necháme ho 1-1,5 hodiny kynout
- Poté vykynuté těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a znovu ho prohněteme
- Propracované těsto rozdělíme na 6 přibližně stejných kusů
- Ty poté tvarujeme do kuličky, lehce je pomoučíme, přikryjeme utěrkou a znovu necháme 15 minut kynout
- Poté kuličky na lehce pomoučené ploše vyválíme do tenkých placiček
- Na pánvi si rozehřejeme tenkou vrstvu oleje na vysokou teplotu
- Jednotlivé placky naanu začneme vkládat a smažit na pánvi
- Placku otáčíme až v momentě když spodní strana začne zlátnout
- Z každé strany placku opékáme asi 1 minutu
- Když se marináda připravená v hrnci si zahřejeme olej a rozpustíme máslo
- Přidáme cibuli a za občasného míchání jí vaříme, dokud nezesklovatí
- Přidáme kuřecí směs a vaříme přibližně 5 minut, dokud nezačne směs měnit barvu
- Vmícháme rajčatový protlak a vývar
- Hrnec přikryjeme a směs přivedeme k varu
- Když se směs začne vařit, teplotu snížíme na minimum a za občasného mícháme vaříme dalších 10 minut nebo dokud kuře zcela nezměkne a směs nezhoustne
- Vmícháme smetanu a vaříme dalších 5 minut, dokud se směs neprohřeje a nespojí
- Hotové kuře s máslem podáváme ještě teplé s čerstvým naan chlebem a lístky koriandru