Tento klasický recept na kuřecí prsa pečená másle vás okouzlí svou jednoduchostí a bude skvěle fungovat jak jako večeře pro rodinu, tak hostina pro přátele. Lahodné opečené masíčko podáváme s pečenými nebo vařenými bramborami na másle a zeleninovým salátkem.
Co budeme potřebovat
- 50 g másla
- Lžička olivového oleje
- 4 kuřecí prsa (vykostěná, s kůží)
- 50 g slaniny (hrubě nakrájené)
- 2 malé cibule (nakrájené nadrobno)
- 2 stroužky česneku (rozdrcené)
- 100 ml suchého bílého vína
- 300 ml tučné smetana
- Sůl
- Černý pepř
Postup
- Ve velké pánvi si na střední teplotu rozpustíme máslo s olejem
- Kuře celé okořeníme a z obou stran opečeme na rozpuštěném másle
- Kuřecí kousky vyjmeme z pánve a dáme stranou
- Do pánve přidáme slaninu a cibuli a za občasného promíchání vaříme 10 minut, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí
- Poté vmícháme česnek a vaříme dalších 5 minut
- Směs v hrnci zalijeme vínem a necháme asi minutu probublávat, poté vmícháme smetanu
- Kuře vrátíme do pánve kůží dolů
- Pánev přikryjeme a vaříme po dobu 10 minut
- Po 10 minutách kuře otočíme, pánev zpola odkryjeme a pokračujeme dalších 5–10 minut ve vaření, dokud nejsou prsa propečená a omáčka se nezredukuje na konzistenci husté smetany
- Omáčku ochutnáme, okořeníme a podáváme
Vyhněte se obloukem klasické bramborové kaši a připravte si jednu z těchto výtečných dobrot z nových brambor! Připravte si je jako dokonalý salátek se šalotkovou zálivku nebo jako pečené chipsy s parmazánem, výběr je jen na vás!