Tikka masala zvládne uvařit doma opravdu každý. Stačí na to jediná hluboká pánev a pár nezbytných ingrediencí.
Ingredience (marináda)
- 800g kuřecích kousků
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1,5 lžíce mletého česneku
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 2 čajové lžičky garam masala
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička chilli prášku
- 1 čajová lžička soli
Ingredience na omáčku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky jemně nasekaného česneku
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1,5 čajové lžičky garam masala
- 1,5 čajové lžičky mletého kmínu
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 400g rajčatového protlaku
- 1 čajová lžička chilli prášku
- 1 čajová lžička soli
- 150ml smetany
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- v případě potřeby 1/4 hrnku vody
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- V misce smíchejte kuřecí kousky se všemi ingrediencemi potřebnými na kuřecí marinádu.
- Nechte marinovat nejlépe hodinu v lednici. Minimálně však na 10 minut.
- Ve velké pánvi/hrnci zahřejte olej, na kterém osmažte marinované kuřecí kousky. Restujte do zlatova asi 3 minuty z každé strany. Poté maso odložte stranou.
- Na stejné pánvi rozpusťte máslo a osmažte cibulku. Přidejte česnek, zázvor a restujte asi 1 minutu.
- Poté přidejte garam masala, kmín, kurkumu, koriandr a za občasného míchání restujte asi 20 sekund.
- Do pánve přilijte rajčatový protlak, chilli prášek a sůl. Nechte dusit asi 10-15 minut, občas promíchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Smetanu si smíchejte s cukrem a přilijte do omáčky. Také přidejte zpět kuře i se šťávami a duste dalších 8-10 minut, dokud omáčka nebublá a kuře se nevaří.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody na zředění.
- Uvařte si rýži podle pokynů na obalu a podávejte s omáčkou, posypané čerstvým koriandrem.
Zbylo vám vepřové maso? Výborně. Použijte ho do některého z receptů na vepřové rizoto.