Nenáročný domácí chléb z hliněného hrnce pro každého. Je teplý, křupavý a chutný nejen na snídani, ale i na brunch.
Ingredience
- 4 šálky mouky dle volby (obvyklá směs je 2 šálky chlebové mouky a 2 šálky hladké mouky)
- 2 šálky teplé vody
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička sušeného droždí
- 1 čajová lžička bylinek dle chuti (rozmarýn, tymián, česnek, atd.)
Postup
- Ve velké míse smíchejte droždí s vodou.
- Za častého míchání přidávejte mouku a sůl s vámi zvoleným druhem bylinek.
- Po dokončení by mělo být těsto chlupaté.
- Zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout po dobu 8 až 18 hodin (nejlépe přes noc)
- Následující den těsto přendejte do pomoučené misky a lehce poprašte moukou. Nechejte těsto odpočinout další hodinu.
- Naplňte dřez vlažnou vodou. Ponořte do ní hliněný hrnec a namáčejte 15 minut.
- Poté hliněný hrnec vyjměte z vody a osušte jej.
- Vyložte hrnec pečícím papírem a těsto z mísy přendejte.
- Zakrytý hliněný hrnec vložte do trouby a pečte na 200°C po dobu 30 minut.
- Opatrně sejměte víko a nechejte chléb zapéct dalších 10 minut.
- Vyjměte z trouby a hliněný hrnec odložte na korkové či dřevěné podložky.
- Nechte jej vychladnout a před krájením počkejte 15 minut.