Kváskový chléb v římském hrnci

Kváskový chléb v římském hrnci
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 1

Nenáročný domácí chléb z hliněného hrnce pro každého. Je teplý, křupavý a chutný nejen na snídani, ale i na brunch.

Ingredience

  • 4 šálky mouky dle volby (obvyklá směs je 2 šálky chlebové mouky a 2 šálky hladké mouky)
  • 2 šálky teplé vody
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička sušeného droždí
  • 1 čajová lžička bylinek dle chuti (rozmarýn, tymián, česnek, atd.)

Postup

  • Ve velké míse smíchejte droždí s vodou.
  • Za častého míchání přidávejte mouku a sůl s vámi zvoleným druhem bylinek.
  • Po dokončení by mělo být těsto chlupaté.
  • Zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout po dobu 8 až 18 hodin (nejlépe přes noc)
  • Následující den těsto přendejte do pomoučené misky a lehce poprašte moukou. Nechejte těsto odpočinout další hodinu.
  • Naplňte dřez vlažnou vodou. Ponořte do ní hliněný hrnec a namáčejte 15 minut.
  • Poté hliněný hrnec vyjměte z vody a osušte jej.
  • Vyložte hrnec pečícím papírem a těsto z mísy přendejte.
  • Zakrytý hliněný hrnec vložte do trouby a pečte na 200°C po dobu 30 minut.
  • Opatrně sejměte víko a nechejte chléb zapéct dalších 10 minut.
  • Vyjměte z trouby a hliněný hrnec odložte na korkové či dřevěné podložky.
  • Nechte jej vychladnout a před krájením počkejte 15 minut.
křupavý chléb s římském hrnci
zdroj: theherbeevore.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.