Květák pečený s bramborami

Květák pečený s bramborami
Příprava: 15 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 6

Tento krémový květákový gratin s bramborami patří mezi přílohy, kterých nebudete mít nikdy dost! Navíc je neuvěřitelně snadný na přípravu.

INGREDIENCE

  • 700 g květáku, nakrájeného na malé růžičky
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 4 lžíce másla rozdělené
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ šálku teplého mléka
  • ½ šálku strouhaného sýra Gruyere
  • ¼ šálku strouhaného parmazánu
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ⅓ šálku Panko strouhanky
  • 1 a ¼ lžičky soli
  • pepř dle chuti

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
  • Přidejte 1 lžičku soli, růžičky květáku a brambory a vařte na středním plameni 7 minut.
  • Sceďte.
  • Ve středním hrnci na středním plameni rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte mouku a promíchejte.
  • Za stálého míchání přidejte teplé mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Odstraňte hrnec z ohně.
  • Přidejte zbývající ¼ lžičky soli, pepř, ¼ šálku sýra Gruyere, parmazán a muškátový oříšek.
  • Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  • Přeneste květák a brambory do zapékací mísy o rozměrech 20 x 28 cm.
  • Zalijte omáčkou a opatrně promíchejte, aby se ingredience spojily.
  • Posypte Panko strouhankou a zbývajícím ¼ šálkem Gruyere a pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla.
  • Pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Zapněte funkci gril a pečte 2–3 minuty, dokud není vršek gratinované směsi zlatavě hnědý.
  • Ihned podávejte.
Květákový gratin s bramborami v zapékací míse, nabíraný lžící.
www.lavenderandmacarons.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.