Tento krémový květákový gratin s bramborami patří mezi přílohy, kterých nebudete mít nikdy dost! Navíc je neuvěřitelně snadný na přípravu.
INGREDIENCE
- 700 g květáku, nakrájeného na malé růžičky
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 4 lžíce másla rozdělené
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ šálku teplého mléka
- ½ šálku strouhaného sýra Gruyere
- ¼ šálku strouhaného parmazánu
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ⅓ šálku Panko strouhanky
- 1 a ¼ lžičky soli
- pepř dle chuti
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
- Přidejte 1 lžičku soli, růžičky květáku a brambory a vařte na středním plameni 7 minut.
- Sceďte.
- Ve středním hrnci na středním plameni rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte mouku a promíchejte.
- Za stálého míchání přidejte teplé mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Odstraňte hrnec z ohně.
- Přidejte zbývající ¼ lžičky soli, pepř, ¼ šálku sýra Gruyere, parmazán a muškátový oříšek.
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Přeneste květák a brambory do zapékací mísy o rozměrech 20 x 28 cm.
- Zalijte omáčkou a opatrně promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Posypte Panko strouhankou a zbývajícím ¼ šálkem Gruyere a pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla.
- Pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Zapněte funkci gril a pečte 2–3 minuty, dokud není vršek gratinované směsi zlatavě hnědý.
- Ihned podávejte.